Фото без описуЗ настанням весняної пори все частіше можна побачити, як на господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей і навіть у населених пунктах горить суха трава. Як правило, люди, які її підпалюють, переконані, що таким чином вони роблять корисну справу. Та, насправді, наражають на небезпеку здоров’я сусідів і суттєво погіршують стан природного довкілля.

Інколи для виникнення масштабної пожежі достатньо навіть непогашеного недопалка, недбало кинутого на узбіччя, адже швидкість поширення вогню (особливо, коли на вулиці суха й вітряна погода) надзвичайно висока, тому локалізувати його на відкритих територіях важко. Краянам варто замислитись на скільки небезпечним може стати розведене під час відпочинку на галявині багаття чи неконтрольоване спалювання сухої трави та сміття, особливо у весняний пожежонебезпечний період.

Особливо небезпечними є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, наземні трубопроводи чи біля лісових масивів. Також дим від таких вогнищ може утворювати смог, який надовго зависає у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на автошляхах, що призводить до збільшення кількості дорожньо-транспортних пригод. Окрім того, попадаючи у легені, смог викликає суттєве погіршення здоров’я людини.

Тому надзвичайники Канівщини звертаються до мешканців краю із закликом утриматися від розведення багать із опалого листя, спалювання сухих залишків рослинності та сміття. Особливо звертаємо увагу на неприпустимість таких дій поблизу лісових масивів, торфовищ, будівель та споруд! Адже неконтрольований вогонь при сухій погоді швидко поширюється, знищуючи гектари трави, пошкоджує і випалює дерева та житлові будинки.

На основі безперечного чинника широкого спектру негативних наслідків підпалів, а особливо небезпеки для здоров'я та життя людей, спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків, без дозволу відповідних органів, є заборонене законодавством України.

Відповідальність за порушення цієї норми є передбачена Кодексом України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 гр.) і на посадових осіб - від п'ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1190 гр.)" (ст. 77-1 КУпАП).

 

Начальник Канівського районного відділу

Управління ДСНС України у Черкаській області

Богдан Диченко