Фото без описуПонад 700 кг або 100 величезних мішків сміття на березі Дніпра назбирали учасники Екофестивалю в Ліплявській ОТГ. Сім команд з Моринської, Степанецької, Набутівської, Білозірської, Карашинської, Ліплявської, Мліївської ОТГ змагалися за звання переможця з модного і актуального нині виду спорту - плогінгу ( збирання і сортування сміття на швидкість ). Перемогу в змаганнях здобула команда Білозірської ОТГ. Вони зібрали і посортували 155 кілограмів сміття. Їм вручили сертифікат на п’ять тисяч гривень.

Друге місце – у команди Степанецької громади. Вони отримали сертифікат на 3 тисячі гривень. Решта команд-учасниць отримали по 1 тисячі гривень.

Як розповіла директорка БФ «Урожай-громаді», керівниця проекту «Екофестиваль у Ліплявській ОТГ» Тетяна Волочай, подібний захід – перший крок на шляху до реалізації масштабніших екологічних проектів.
- Питання засміченості територій є глобальним, принаймні для українських громад, - зауважує організаторка заходу. - Для когось важлива проблема амброзії, для когось - сміття, для когось - питної води. Однак, щоб комплексно вирішити такі питання, необхідні значні кошти. Я працюю з громадами, допомагаю їм залучати кошти фондів на такі екологічні проекти, як очистка річок, придбання контейнерів для сортування сміття тощо. Скажу вам так: донори та грантодавці можуть дати кошти лише підготовленим громадам, людям, які готові та спроможні ефективно використовувати ці ресурси та можливості. Тому сьогодні ми готуємо громаду для залучення великих коштів, сіємо зерна турботи про природу, щоб кожен проаналізував свої звички та змінив поведінку.

Проект «Екофестиваль у Ліплявській ОТГ» став цього року одним із переможців обласного конкурсу з відбору соціальних проектів неурядових організацій у напрямку популяризації екологічного способу життя. На його реалізацію область спрямувала 52 тисячі гривень, ще 50-ма підтримали цю ініціативу в Благодійному фонді «Урожай-громаді» за підтримки агріндустріального холдингу МХП.

- Сьогодні актуальним для кожного з нас є поняття екологія, що стосується багатьох сфер нашого життя. І якщо кілька років тому це слово здебільшого асоціювалося з пошуком шляхів вирішення, приміром, проблеми глобального потепління, чи запобігання виникнення озонових дір тощо. То нині екологія довкілля стає ближчою до кожного з нас. Життя в чистому середовищі починається з викинутого папірця у смітник. Для цього ми організували, напевно, наймасштабніший екофестиваль у Черкаській області за останній час. Сподіваюся, він стане традиційним для нас та пошириться на інші об’єднані територіальні громади, - каже директор ТОВ "НВФ «Урожай" Олександр Воскобойнік.

                                                                                                              Благодійна організація "Благодійний фонд "Урожай-громаді"