З початку 2018 року робота виконавчого комітету сільської ради та його структурних підрозділів була направлена на реалізацію завдань та заходів Програми  соціально-економічного розвитку Ліплявської сільської ради на 2018рік.

Провівши детальний аналіз виконання програми соціально-економічного розвитку  об’єднаної територіальної громади Ліплявської сільської ради необхідно відзначити, що фінансування заходів Програми на 2018 рік здійснювалось з урахуванням реальних можливостей сільського бюджету та за рахунок коштів державних субвенцій. 

На фінансування соціально-культурної сфери ОТГ із загального фонду направлено 2430,8тис.грн., в тому числі на: культурну сферу – 294,7 тис.грн.; соціальний захист – 129,9 тис.грн.; благоустрій сіл – 371,6тис.грн.; проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки – 70тис.грн.; органи місцевого самоврядування 1564,7тис.грн.

Стосовно цілей та пріоритетів розвитку громади, завдяки  виваженій та принциповій  позиції виконкому ради,   забезпечено  стабільність на території громади по основним напрямкам забезпечення життєдіяльності сіл.

Ліплявська ОТГ отримала погодження Мінрегіону  на отримання з державного бюджету субвенції на формування інфраструктури в сумі 1994,9тис.грн., які будуть  використані на реалізацію проекту: «Придбання транспортних засобів спеціального призначення та комплектувальних виробів до них  для СКП «Добробут» Ліплявської сільської ради Канівського району Черкаської області  – кінцева дата реалізації – грудень 2018р.            Реалізація проекту дозволить покращити як екологічну так і соціальну складову в громаді. Закупівля спецтехніки та раціональне її використання  дасть змогу економити на опаленні соціальних закладів, вирішить питання поводження з ТПВ, що зніме соціальну напругу та покращить екологічний стан громади.

Також за кошти державної субвенції придбано два дитячі майданчики на суму 140тис.грн. для населених пунктів Келеберда та Озерище.                        

Завдяки участі у конкурсі мікро-грантів в рамках проекту  «ЧАС ДІЯТИ:  ПРОВЕДЕННЯ    КОНКУРСУ  ІНІЦІАТИВ  з метою розвитку сільських територій через партнерство місцевої влади,  громади та бізнесу» який реалізувався БО «БФ «УРОЖАЙ-ГРОМАДІ» за підтримки ТОВ «НВФ «УРОЖАЙ» виграто проект «Облаштування зони відпочинку в центрі села Ліпляве, біля ставка» яким залучено в громаду 50тис.грн коштів БО, та 40тис.грн спонсорської допомоги.

  1. Соціальна сфера 

Виконавчим комітетом сільської ради приділяється значна увага питанню соціального захисту  населення.

  1. Згідно  «Положення про порядок та умови виплати матеріальної допомоги громадянам за рахунок коштів сільської ради» допомога надається жителям сіл для лікування, оперативного втручання, поховання одиноких непрацездатних громадян, потерпілим від стихійного лиха, повені, пожежі, допомога ветеранам та інвалідам ВВВ, учасникам АТО. Протягом першого півріччя 2018 року за кошти сільського бюджету надано матеріальну  допомогу 86 жителям громади на суму 129,9тис.грн., в т.ч. на лікування 31-му жителю  на суму 66 тис.грн., на ліквідацію наслідків стихії 6 –ти жителям на суму 14 тис.грн.
  2. Згідно програми «Підтримка народжуваності» виплачено матеріальні допомоги 11-ом жителям на суму 33тис.грн.
  3. На оздоровлення дітей в оздоровчих таборах виділено матеріальну допомогу  3-м особам на суму 5 тис.грн
  4. За кошти бюджету ОТГ забезпечено  перевезення пільгових категорій населення  на автобусному маршруті Канів-Озерище, на що використано  33 тис.грн.
  5. По програмі «Турбота» Виконавчим комітетом сільської ради ведеться облік всіх категорій  населення, які потребують соціального захисту. Для пенсіонерів по віку організовано виїзд «Соціального магазину «Наша ряба»  який реалізує набори куриного м’яса по пільговій ціні.   Постійно надаються  консультації жителям сіл ради з питань отримання одноразової допомоги на поховання, отримання допомоги при народженні дитини, отримання субсидій, допомоги малозабезпеченим сім’ям та інше.           Всі одинокі  громадяни похилого віку знаходяться на обслуговуванні соціальних  працівників від Територіального центру соціального обслуговування Канівської РДА.  Малозабеспеченим та одиноким жителям сіл Келеберда та Ліпляве надана допомога по завезенню  дров.
  6. Проводилися урочистості до свят «День перемоги» та «День пам’яті Чорнобиля», надано матеріальні допомоги учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС 33 особам в сумі 9,9тис.грн.
  7. На організацію харчування дітей початкових класів та дітей пільгових категорій з бюджету громади виділено 213,4тис.грн.

 Протягом    першого півріччя 2018 року   надійшло 51 зверненя від громадян. Із загальної кількості звернень 41 стосуються   питань  соціального захисту, 10 – звернення по земельних питаннях.                           Зареєстровано  4  народжень, 40  смертей,  1  шлюб. Виконано  116  нотаріальних дій. Видано 1075 довідок  населенню з різних питань.

Як і загалом в Україні, на території об’єднаної територіальної громади смертність перевищує народжуваність. Так  за 1 півріччя  2018 року на   території Ліплявської ОТГ народилося 17 осіб  а померло 40. Зареєстровано 32 особи, знято з реєстрації 36 осіб. Станом на 01.01. 2018 року загальна кількість населення громади складає 3158 осіб.

2. Освіта

Освітню галузь громади представляють заклади :                                                                      

- Келебердянський  навчально-виховний комплекс «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів»;                                                                                          

 - Ліплявський  навчально-виховний комплекс «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів»       

 в яких виховується 55 дітей  дошкільного віку та навчається  292 учні.     Вище вказані навчальні заклади ще не  прийняті у комунальну власність громади.

 1. ВК громади збережено існуючу мережу навчально-виховних закладів Ліплявської ОТГ. Протягом півріччя громадою надавалося сприяння в підвищенні якості дошкільної, шкільної  та позашкільної освіти шляхом надання посильної допомоги в організації навчально–виховної роботи.

Всього, за перше півріччя, на утриманя закладів освіти з місцевого бюджету ОТГ виділено 1736 тис.грн., та передано державної субвенції 3893тис.грн.

2. Капітальний ремонт дитячого садка в с.Ліпляве : ДФРР погоджено проект  поданий  відділом освіти Канівської РДА - «Капітальний ремонт дитячого садка в с.Ліпляве» вартістю 1812,9тис.грн. Проектом передбачено співфінансування з бюджету ОТГ в сумі 906,5тис.грн. Реалізація проекту заплановано на 2 півріччя.

3. Поповнення матеріально-технічної бази освітніх закладів громади заплановано на 2 півріччя.     

  1. Культура та духовність

Процес розвитку української нації , її духовного відродження, традиції мови, значною мірою  залежить від ефективності роботи закладів культури, які спрямовують свою діяльність  на збереження та розвиток культурної спадщини, зміцнення  матеріально-технічної бази, збереження матеріалів, пам'яток, пам'ятних місць, військових поховань.

    Заклади культури громади представляють :

  • Келебердянський сільський будинок культури;
  • Ліплявський сільський клуб;
  • Озерищанський сільський клуб;
  • Бібліотеки: в селах Келеберда, Ліпляве та Озерище.

Головним завданням Ліплявської  громади на 2018 рік є сприяння зростанню культурного потенціалу жителів населених пунктів громади, організацію їхнього дозвілля, підвищення рівня народної творчості, забезпечення умов для самореалізації талановитих особистостей через проведення різноманіт-них оглядів та конкурсів  для різних верств населення.

        1.  Напротязі першого  півріччя в громаді проводилися всі  заходи та святкування згідно з планами роботи будинків культури, клубів та бібліотек.

        2. Започатковано сумісне проведення  сільських та церковних  народних свят (Водохрище, Маслянна). 

3. Заклади культури брали участь в районних оглядах, конкурсах  та фестивалях. Коллектив  Ліплявського сільського клубу брав участь в всеукраїнському фестивалі, який проходив в місті Кривий ріг. 

За січень-червень 2018 року придбано костюми   для дитячих та дорослих колективів. Відремонтовано  звукову апаратуру Келебердянського БК. В травні місяці розпочали капітальний ремонт в Озерищанському сільському клубі, в даний час ремонт іде до завершення. Проводяться підготовчі роботи для реалізації проекту по «Облаштуванню системи опалення в Келебердянському Будинку культури».

Всього, за перше півріччя, на утриманя закладів культури з місцевого бюджету ОТГ виділено 289,4 тис.грн. На фінансування вказаних заходів також були задіяні кошти спонсорської допомоги від БО БФ»Урожай громаді» та ПрАТ «Миронівська птахофабрика».

   4.Поповнення книжкового фонду бібліотек заплановано на 2 півріччя.   

   Охорона навколишнього середовища

        Головною метою заходів в цьому напрямку є покращення екологічного стану сіл, належне утримання зелених насаджень, клумб.

1. Проводиться збір та вивезення твердих побутових відходів в селах Келеберда та Озерище.  Виконавчим комітетом проводяться підготовчі роботи по організації сортування, збору  та вивезення ТПВ по  всіх населених пунктах громади.        На території громади проводилися роботи по упорядкуванню стихійних сміттєзвалищ.

2. Проведено озеленення вул.Гайдара - висаджено 60 садженців червоного дуба.

3. Виконавчим комітетом разом з комунальним підприємством проведено 3 толоки по прибиранню території громади.

4. Для вирішиння завдання по «Зменшенню негативного впливу твердих побутових відходів на навколишнє середовище та ліквідації стихійних сміттєзвалищ» проводилися підготовчі роботи по  реалізації проекту БО БФ»Урожай громаді» - «Проведення Еко-фестивалю в Ліплявській ОТГ».

Спонсорську допомогу в реалізації вказаних заходів надавали Дніпровська філія ТОВ НВФ «Урожай» та Ліплявське лісництво.  

5. Благоустрій сіл

Основним завданням щодо реалізації заходів з благоустрою населених пунктів Ліплявської громади у 2018 році є забезпечення належного утримання та поліпшення санітарного та естетичного стану підвідомчої території.  

Комунальним підприємством «Добробут» проводилася системна робота з благоустрою території громади, а саме:

1. Утримання в належному санітарному та естетичному стані місць відпочинку та масового перебування людей, це прибирання та обкошування зупинок, ринкових площ, дитячих площадок, спортивних майданчиків та зон відпочинку.

У травні місяці за участі у конкурсі мікро-грантів в рамках проекту  «ЧАС ДІЯТИ:  ПРОВЕДЕННЯ    КОНКУРСУ  ІНІЦІАТИВ   від БО «БФ «УРОЖАЙ-ГРОМАДІ», виграто проект «Облаштування зони відпочинку в центрі села Ліпляве, біля ставка» вартістю 115 тис.грн., яким залучено в громаду 50тис.грн коштів БО, та 40тис.грн спонсорської допомоги. Кінцевий термін реалізаціі проекту – серпень поточного року.

2. Утримання в належному стані пам’ятних знаків та пам’ятників на території населених пунктів громади: прибирання, обкошування, покраска та побілка Братських могил та обелісків.

3. Регулярно проводиться обкошування обочин доріг, обрізка аварійних гілок та дерев на підвідомчій території, в зимовий період проводиться прогортання доріг від снігу.

4. Благоустрій кладовищ: облаштуванно огорожі на  кладовищах по вулицях Шевченка та Гайдара в с. Ліпляве та на кладовищі в с. Келеберда. Постійно проводяться обкошування кладовищ. Проведено підготовчі роботи по облаштуванню могил памяті жертв  Голодомору в селах Озерище та Ліпляве.

5.  Придбано  два дитячі майданчики для населених пунктів  Озерище та  Келеберда на суму 140тис.грн. Фінансування за рахунок субвенції з державного бюджету.

6. Залучалися до громадських робіт мешканці громади яким призначено покарання вироком суду, на протязі першого півріччя було задіяно 3 особи.

 На організацію благоустрою населених пунктів громади з місцевого бюджету ОТГ направлено 371,6 тис.грн.; також були задіяні кошти по соціальній угоді з  БО БФ»Урожай громаді».

 6. Інфраструктура

        Інфраструктура населених пунктів громади є вкрай застарілою, тому особлива увага приділяється іі розвитку та модернізації.

1. Поточний та капітальний ремонт доріг: За рахунок коштів бюджету ОТГ проведено  поточний ремонт  дороги комунальної власності  по вул. Центральна  в с. Ліпляве протяжністю 2 км на суму 199,7тис.грн. Ведуться підготовчі роботи для проведення поточного ремонту асфальтної площадки біля Будинку культури в селі Келеберда.

2. Реконсрукція приміщення Ліплявської сільської ради: Завершено поточний ремонт в двох приміщеннях прибудованих  до адмінбудівлі.  Фінансування за виконані роботи в сумі 196,8 тис.грн. проведено за рахунок коштів сільського бюджету.

3. Виготовлення генерального плану земель: Розроблено схеми планування та забудови території громади . Фінансування в сумі 199,5 тис.грн. проведено за рахунок коштів сільського бюджету.

6. Роботи по освітленню вулиць: На технічне обслуговування та капітальний  ремонт вуличного освітлення в селі Ліпляве використано 120 тис.грн. коштів бюджету ОТГ,   проведено капітальний ремонт по вулицях Центральна,  Гайдара, Шевченка, Лесі Українки та Молодіжна, встановлено 10 освітлювальних приладів. Реалізовано проект  «Капітальне будівництво мережі освітлення вулиць» в селі Ліпляве по вул.Гайдара (ставок) на суму 87,6 тис.грн., кошти бюджету ОТГ. Ведуться підготовчі роботи до реалізації проекту   «Капітальний  ремонт вуличного освітлення в селі Келеберда».

7. Спорт

        Головною метою заходів цього пункту програми є залучення мешканців громади до спорту, туризму, культивування здорового способу життя. 

1. Виконавчим комітетом ОТГ проводиться сприяння веденню широкої пропаганди фізичної культури та спорту як фактору зміцнення здоров’я, фізичного і духовного загартовування людини.

2. Забезпечувалася  підготовка (проведення навчально-тренувальних зборів) та участі спортсменів об’єднаної територіальної громади у спортивних змаганнях різних рівнів.

3. Проводяться підготовчі роботи по організації та проведенню районного турніру по «Пляжному волейболу» та місцевого турніру по «Футболу».

4. Постійно ведеться догляд за сільськими стадіонами, створено належні умови для можливості населенню займатись спортом: споруджено площадки під «Пляжний волейбол» в селах Келеберда та Ліпляве та площадку для «Футболу» в селі Озерище.

Всі заходи виконувалися на власному ентузіазмі спорцменів громади та за рахунок спонсорської допомоги.

8.Охорона здоров’я

Головною метою заходів в цьому напрямку програми  є забезпечення прав мешканців громади у галузі охорони здоров’я та підтримка закладів охорони здоров’я в усіх населених пунктах громади.

   В мережі закладів охорони здоров'я на території   Ліплявської ОТГ   функціонує 3 лікувально- профілактичних закладів, в т.ч.:                                                                                         

фельдшерсько-акушерський  пункт с.Келеберда;

фельдшерсько-акушерський пункт с.Озерище;

амбулаторія загальної практики сімейної медицини с. Ліпляве.

1. Забезпеченно належне функціонування амбулаторії та фельдшерсько-акушерських пунктів громади;

2. Проведенно поточні ремонти приміщень закладів охорони здоров’я;

3. Вжитто заходи  щодо подальшого покращення матеріально-технічної бази лікувально-профілактичних закладів шляхом залучення різних джерел фінансування:  за 1 півріччя  з фондів місцевого бюджету надано субвенцію районному бюджету в сумі 1308,8 тис.грн., з них на здійснення переданих видатків у сфері охорони здоров’я за рахунок коштів медичної субвенції -1250,2 тис.грн.; на відшкодування вартості лікарських засобів за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету 23,6 тис.грн.; іншої субвенції – 35 тис.грн.

9. Транспортне сполучення та зв'язок

1. Забезпечення належного транспортного сполучення від сіл Озерище, Ліпляве, Келеберда до міста Канева: - За кошти бюджету ОТГ забезпечено  перевезення населення  на автобусному маршруті Канів-Озерище, на що за 1 півріччя використано  33 тис.грн.

2. Забезпечення сільського населення загальнодоступними телекомунікаційними послугами та вільним доступом до Інтернету: проведено мережу Інтернет «АВАТОР» в селах Келеберда та Ліпляве.

Ведуться підготовчі роботи для проведення мережі Інтернет «МАКЛАУТ».

 

                                                                                   Іванова В.І., начальник відділу соціально-економічного розвитку, інвестицій                                                                                           та  регуляторної діяльності Ліплявської сільської ради