Фото без описуВідповідно до спільного наказу відділу освіти, молоді та спорту Канівської райдержадміністрації та КЗ «Канівський центр первинної  медико-санітарної допомоги» Канівської центральної районної лікарні від 09.11.2018 року № 167-О та річного плану  виховної роботи навчально-виховного комплексу  на 2018/2019 навчальний рік  «Про проведення  місячника  «За здоровий спосіб життя» у закладах загальної середньої освіти району та з метою позитивної мотивації на здоровий спосіб життя в школярів, у Ліплявському НВК з 12.11.2018 по 14.12.2018 року проводився Місячник «Ми за здоровий спосіб життя». Поняття  «здоровий спосіб  життя»  розглядалося у співвідношенні  тріади: здоров’я – здоровий спосіб життя – культура здоров’я.

Тематика та форма проведення заходів підбиралися з урахуванням вікових  можливостей та  інтересів дітей і спрямовувалась на те, щоб учасникам було цікаво, весело, а найголовніше – результативно.

З метою формування комплексу знань та навичок відповідальної поведінки щодо власного здоров’я та вироблення власного ставлення до широкого кола питань, пов’язаних зі здоровим способом життя до навчально-виховного комплексу завітали сімейний лікар Хроленко Т.М. та стоматолог Півень Р.О., які провели  бесіди та міні заняття для учнівської молоді:«Здоров’я починається з малого»,   «Що ми їмо? Азбука харчування», «Гігієна – запорука здоров'я». Змусили учнів замислитися, щодо способу життя,  й міні-лекторій медичної сестри Дарнобіт В. І. «Складові частини здоров’я»,« Вплив алкоголю, наркотиків та тютюну на організм людини».

Активну участь в організації та проведення  місячника взяли класні керівники та класоводи, провівши ряд заходів:

 

Назва заходу

Клас

Термін

Відповідальні

1.

«Тварини  довкола нас і нашездоров’я»

1

 

Галюк Л.І.

2.

«Здоров’я – найбільше  багатство»

2

 

Шевченко С.М.

3.

«Країна міцного  здоровя»

3

 

Степанець Л.О.

4.

«Що  таке  вітаміни?»

4

 

Міщенко Л.К.

5.

« Вплив  позитивних і негативних  емоцій  на  здоров’я людини»

5

 

Галюк Т.В.

6.

«Обираємо  здорову  їжу»

6

 

Герман С.М.

7.

«Розвиток і збереження  здоров’я»

7

 

Самотуга О.В.

8.

«Здоровя у моєму  житті»

8

 

Коломієць М.М.

9.

«Моє   життя – мій  вибір»

9

 

Юхименко С.Ю.

10.

«Ми обираємо здоровий спосіб  життя»

10

 

Сергієнко Л.О.

11.

«Підлітки і здоровий спосіб  життя»

11

 

Міщенко Т.І.

Під керівництвом педагога-організатора відбулась акція «Ми за здоровий спосіб життя», в ході якої учні обмінювались досвідом загартування організму, взяли участь у вікторині «Що я знаю про здоровий спосіб життя?». В ході акції члени учнівського самоврядування проводили просвітницьку діяльність по даній проблемі.

Розуміючи, що різноманітні способи загартування організму, фізкультурно-оздоровчі заняття є невід'ємною складовою здоров'я кожної людини хореографом було проведено спортивно-розважальну програму «Гімнастичні вправи для правильної постави» для учнів 2-4 класів.

Практичним психологом проведено анкетування: «Вивчення стану вживання учнівською молоддю наркотичних речовин, алкоголю та тютюнопаління», «Моє життя в сім’ї та в школі» (для учнів 5-8 класів), профілактична бесіда «Попередження суїцидальної  поведінки серед підлітків» (для учнів 9-11 класів) та« Свято гарного настрою»(для учнів 1-4 класі.

З метою формування серед підлітків фізично і морально здорових, сильних, всебічно розвинених; спонукання молоді до активного способу життя; виховання в учнів розуміння здоров’я як пріоритетної цінності в житті, мотивації школярів до самовиховання, прагнення здорового способу життя, активної громадянської життєвої позиції соціальним педагогом проведено година спілкування з елементами тренінгу «Бути здоровим – престижно»  та брейн-ринг «Здорові діти – здорове майбутне».

Заходом, який відкрив даний місячник у дошкільному навчальному закладі «Веселка»,  стала спортивна розвага для дітей старшої та різновікової групи «Веселі естафети». Крім цього, вихователі проводили з дітьми бесіди на тему збереження та зміцнення здоров’я, дидактичні ігри, ігри-заняття на тему «Здорового способу життя»,  читали багато художніх творів: оповідань, казок, віршів. Не обійшлося й без мультфільмів, малята  мали змогу переглянути повчальні «Уроки тітоньки Сови».                                                                

По всіх вікових групах оформлені папки – пересувки для батьків на такі теми: «Це корисно знати всім», « Як дбати про здоров’я дитини».

Формування здорового способу життя в навчально-виховному комплексі  не обмежується проведенням місячника, тому учні спільно з класоводами та класними керівниками постійно акцентували увагу учнів  саме на    визначення ціннісних орієнтацій, інтересів та уявлень, потрібних для здоров'я.

Педагог – організатор   Джуриленко Л.А.