193 роки тому  16 лютого у родині  православного священика Данила Григоровича Юркевича в с. Ліпляве Золотоніського повіту на Полтавщині (тепер Канівський район Черкаської області) народився син Памфі?л.    Видатний український філософ, педагог, професор Київської духовної академії, професор філософії Московського універсиФото без описутету –таким  він відомий світові.

Філософською та педагогічною спадщиною П.Юркевича довгий час займались учитель української мови та літератури Міщенко Т.І. та директор закладу освіти Кубар Г., які написали дослідження: „П.Юркевич – видатний філософ і педагог”. Це дослідження було направлено в обласний бібліотечний каталог: „Видатні постаті Черкащини”.

Напередодні дня народження славного  земляка 15 лютого  у Ліплявському навчально-виховному комплексі проведено ряд заходів  під гаслом «Філософія серця Памфіла Юркевича».

У музейній кімнаті П.Д.Юркевича на дітей чекала цікава екскурсія «Життєвими стежками філософа».

На уроках  української мови дев'ятикласники отримали можливість викласти свої   роздуми над  словами філософа  «Серце – скрижаль, на якій викарбувано природний моральний закон», учні 10 та 11 класів, працювали над есе «Серце – центр душевного та духовного життя».

Старшокласники також взяли участь у конференції  «Педагогічні ідеї П.Д.Юркевича», на якій відбулося живе спілкування між учасниками навчального процесу.

Учні 11 класу та учитель української мови та літератури Міщенко Т.І. познайомили присутніх з педагогічною концепцією Юркевича , що знайшла своє продовження в ідеї цілісної освіти духу (освіти розуму, серця і волі), а також з дидактичною концепцією педагога, яка ставить на перший план ідею виховуючого навчання. Він був переконаний, що виховання здійснюється родиною, школою, церквою, суспільством, але на перше місце він ставив родину, оскільки вона завжди була і залишається природним середовищем перебування дитини.

Учасники конференції ознайомилися з книжковою  виставкою «Імена рідної історії. Памфіл Юркевич».

Кульмінацією дня став флешмоб «Серце – центр духовності людини», організований учнями навчального закладу..

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису