Фото без опису   Iз давнiх пip Купальське свято
   На молодь, юнь було багате-
  На
їх пiснi, чарiвну вроду -
  Могутнiй цвiт мого народу !

 

Нещодавно і Ліплявська ОТГ відсвяткувала наймістичніше і найвеселіше свято літнього сезону - День Івана Купала. 

Так, як свято прийшло до нас з глибини віків – свято літнього сонцестояння, свято тепла, буяючої зелені, молодості та кохання, до нього старанно готувалися.

Напередодні цієї магічної ночі неодружені дівчата  збирали квіти для купальського віночка – неодмінного атрибуту цього свята. За давніми повір’ями він повинен налічувати 12 видів квітів. Також робили купальське деревце з молодої берізки – Марену та солом’яне опудало - Купало.

Святкову программу у Ліплявській громаді  розпочали 5 липня у селі Ліпляве. Колективи художньої самодіяльності Ліплявського сільського клубу «Кришталеві роси», «Берегиня» та «Дніпряночка» подарували присутнім чудову святкову програму -  співали пісні, відтворювали давні традиції цього свята  у сценках та водили  купальські хороводи.

В Келебердянському та Озерянському старостинських округах святкували 6 липня. Жителів села Келеберди привітали із святом самодiяльнi аматорськi колективи Келебердянського сільського будинку культури  "Вiдродження" та "Перлина", а також дитячi танцювальнi колективи "Iзi Денс" та "Первоцвiти".

До села Озерище із святковою програмою завітали колективи Ліплявського  сільського клубу, які подарували озерянам чудовий настрій та незабутні враження. А ліплянці подякували господарям за гостинність та теплий прийом.

Під час святкування в кожному із сіл, які входять до Ліплявської ОТГ  були  проведенi  конкурси -  на найдовше волосся та  найкращий купальський вiночок.

Молоді хлопці й дівчата громади завзято  стрибали через вогонь та сподівалися знайти квітку папороті цієї ночі.

З вітальним словом до жителів громади та гостей свята звернувся голова громади Сергій Геращенко, побажав всім миру, злагоди, порозуміння, добробуту, а головне міцного здоров»я.

Увагою не були обділені наймолодші жителі громади - діти. Завдяки постійним спонсорам - директору ПрАТ "Миронівська птахофабрика" Ользі Форостяній, директору ТОВ «НВФ «Урожай» МХП Олександру Воскобойніку, директору БФ «Урожай – громаді» Тетяні Волочай  вони розважалися  на дитячих атракціонах та смакували солодощами.

Купальських гостей пригощали смачною кашею та м’ясом, приготовленими на багатті.

Завершилися  концертні програми у селах Ліплявської громади спаленням Марени та Купала, і звичайно ж пусканням вінків на воду. А далі на  всіх чекала  святкова дискотекотека.

Щоб  все було гарно організовано чимало зусиль приклали працівники виконавчого комітету Ліплявської ОТГ та СКП «Добробут».

Під ранок купальське багаття поступово згасало, а разом із ним і веселе та різнобарвне свято літнього сонцевороту…