Наша Україна чарівна й прекрасна, славетна своїм героїчним минулим, багата на визначні місця. Та чи добре ми знаємо історію своєї країни? Мабуть, щоб відповісти на це питання, потрібно подорожувати. Чим більше подорожуєш, тим більше дізнаєшся. Керуючись цим правилом, ми розпочали знайомство з Україною з нашої рідної Черкащини, а саме з Чигиринщини. Так , 20 жовтня, за сприяння та фінансової підтримки голови нашої громади С.В.Геращенка, була організована поїздка для колективів Келебердянського СБК «Горлиця» та «Перлина» до славетного міста Чигирин – столиці української козацької держави, часів Богдана Хмельницького.

Перш за все колективи відвідали звичайно музей Богдана Хмельницького, адже це саме те місце, з якого починається знайомство з туристичними об’єктами Чигиринщини.

Особливу увагу привернули такі історико –культурні пам’ятки: зразки холодної та вогнепальної зброї (шаблі, ножі, бойові сокири, рушниці), польова гармата 17 століття, особисті козацькі речі : люльки, гребінці, бритва. Визначне місце в експозиції належить змішаному скарбові монет, їх тут понад дев’ять сотень одиниць. Також у фондах музею зберігається 27 робіт видатного художника Данила Нарбута. Це серія картин «Гетьмани України».

Не могли ми не відвідати Замкову гору. Передати ті відчуття, які отримали, піднявшись на вершину гори, а вона дійсно дуже висока, просто не можливо. Від побаченого краєвиду, аж дух перехоплює: увесь Чигирин як «на долоні». І на вершині цієї гори – величний пам’ятник гетьману Богдану Хмельницькому.

Також побували в історико - архітектурному комплексі «Резиденція Богдана Хмельницького». Всю красу і велич словами не передаси – це потрібно бачити.

Нажаль осінній день короткий і саме через це ми так і не встигли відвідати всі визначні місця Чигиринщини, а саме такі як Усипальниця гетьмана Богдана Хмельницького в Суботові , відомий дуб Максима Залізняка в Холодному яру та Мотронінський жіночий монастир.

Вся група дуже вдячна нашому голові С.В.Геращенку за чудову поїздку та сподівається, що й надалі Сергій Валентинович буде сприяти в організації екскурсій для знайомства з рідною Черкащиною.

Цікаве і прекрасне поряд, потрібно лише подорожувати.

 

Т.Бойко, бібліотекар Келебердянського сільського будинку культури