Традиції і звичаї Різдва в Україні значно відрізняються від європейських, чи тих, які ми бачимо в американських фільмах. Давні колядки, вертеп і навіть дівоче ворожіння – це те, що робить унікальними традиції українського Різдва.

Різдво для більшості сімей розпочинається з Богослужіння. Зазвичай вранці 7 січня родини йдуть до церкви. А після цього сідають за святковий стіл. Поки господиня накриває на стіл, чоловік обходить будинок та посипає його сіллю, яку перед тим освятили в церкві, – для захисту від злих сил.

Також під скатертину прийнято класти трохи сіна та копійок. Це роблять для того, щоб наступний рік приніс багатство. І мається на увазі не так матеріальне збагачення, а більше хороший врожай.

Унікальною українською традицією є колядники. Усі дні святкування супроводжуються співами колядок. Колядують під час застіль, коли йдуть один до одного в гості. Також ходять колядувати до сусідів і родичів, а за свою пісню отримують гроші або солодощі.

Коляда завітала і до жителів Ліплявської громади, разом з традиційними наспівами колядок. Учасники аматорських колективів «Кришталеві роси» та «Горлиця» привітали людей зі святами та побажали нових звершень, здоров'я та щастя у Новому році

Дякуємо за підтримку голові Ліплявської громади Сергію Валентиновичу Геращенку, головному лісничому Ліплявського лісництва Чарусі Олександру Григоровичу за надання транспорту, а односельчанам за теплий прийом.
 

І.Слюсар, завідувач Ліплявським сільським клубом

Фото без опису