Фото без опису

Наразі відомо, що COVID-19 передається краплинним та контактним шляхами. Вірус не циркулює у повітрі, а передається від людини до людини. Він не здатний переміщатись на далекі відстані. Відстань – це гарантія безпеки, фактор переривання епідемічного ланцюга. Тому заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви знаходитесь на відстані понад 1,5 м.

Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

Немає офіційних підтверджень, що домашні тварини можуть бути переносниками нового коронавірусу. Проте після контакту з домашніми тваринами рекомендуємо мити руки водою з милом. Це захистить вас від ризику поширень низки бактерій, якими людина може заразитися від домашніх тварин.

Водночас вірус може зберігати життєздатність на поверхнях від 3-х годин до декількох днів. Конкретні терміни залежать від низки умов. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей, техніку тощо.

Заразитись можуть люди будь-якого віку, тому всі мають дотримуватись заходів захисту від вірусу. Літні люди та хворі на хронічні захворювання перебувають в зоні підвищеного ризику.

Як себе захистити від вірусних інфекцій?

Зміцнюйте імунітет та слідкуйте за самопочуттям

Повноцінне харчування, здоровий сон, фізичні вправи та водний баланс організму.

За перших симптомів звертайтеся до лікаря

У разі появи перших симптомів ГРВІ невідкладно зверніться до свого сімейного лікаря.

Мийте часто руки з милом упродовж 20-ти секунд

Або користуйтесь антисептиком, вміст спирту в якому не повинен бути менше 60-80%

Уникайте контакту з людьми із симптомами ГРВІ

З тими, хто має симптоми застуди. Мінімальна дистанція — 1,5 метра.

Уникайте дотиків до свого обличчя

Не торкайтеся брудними руками своїх очей, носа та рота.

Термічно обробляйте продукти

Не їжте сире м’ясо, м’ясні субпродукти та яйця.

 

Прес-служба ОДА