Прості правила допоможуть зберегти здоров’я кожного. Держпродспоживслужба області рекомендує керівникам закладів продовольчої торгівлі та покупцям дотримуватися правил поведінки на час карантину.

Зокрема, керівникам закладів продовольчої торгівлі не залежно від їхньої форми власності та підпорядкування необхідно забезпечити наявність у магазинах розмітки перед касами через кожні 1-1,5 метри, які інформуватимуть покупців про місце знаходження в черзі. Крім того, мають передбачити контроль за кількістю покупців з розрахунку не більше ніж 1 особа на кожні 10 метрів квадратних торговельної площі.

Їм також рекомендують визначити час для відвідин магазинів людьми старшого віку, які є найбільш уразливими категоріями перед коронавірусною інфекцією. В області людям, яким понад 65 років, радять відвідувати магазини з 9 до 10 години ранку. Втім, їх жодним чином не обмежують для відвідин магазинів в інший зручний для них час.

Працівників магазинів важливо забезпечити засобами індивідуального захисту, забезпечити умови для дотримання ними правил особистої гігієни. Для відвідувачів магазинів варто забезпечити вхідний санітарний контроль та можливість використання спиртовмісних антисептиків.

Відвідувачі магазинів також мають дотримуватися рекомендованих правил поведінки в закладах торгівлі, а також дбати про своє здоров’я. У разі виявлення ознак респіраторного захворювання, необхідно звернутися до сімейного лікаря за консультацією та максимально обмежити контакти з іншими. За порушення встановлених правил на час карантину і керівники закладів, і покупці нестимуть адміністративну відповідальність. Це тягне за собою накладення штрафу від 17 тис. грн.

                                                                                                  Прес-служба ОДА