На сьогодні в області продовжується забезпечення осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації за оновленим механізмом «гроші ходять за людиною». Про це інформує Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.

Нагадуємо, що в країні запроваджено індивідуальне замовлення на виготовлення або постачання протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних нижніх кінцівок та крісел колісних. Це новий спосіб забезпечення ТЗР – шляхом виплати, за бажанням особи з інвалідністю, компенсації за самостійно придбані окремі вироби.

Облік осіб, які мають право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації або виплату компенсації, ведуть органи соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання або ж за місцем проживання.

Для отримання технічних та інших засобів реабілітації, які видаються в порядку черговості. особам
з інвалідністю, законним представникам дітей з інвалідністю необхідно звертатися до органів соціального захисту населення, де нададуть ґрунтовну консультацію щодо: механізму забезпечення  засобами, надання послуг реабілітації та отримання компенсації;

переліку підприємств, які займаються виготовленням таких засобів реабілітації та відповідають кваліфікаційним вимогам із зазначенням контактних даних;

електронного каталогу технічних та інших засобів реабілітації, якими такі підприємства забезпечують осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших осіб.

Довідково: До технічних та інших засобів реабілітації, якими забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю та інші окремі категорії населення належать: протезно-ортопедичні вироби, у тому числі ортопедичне взуття; спеціальні засоби для самообслуговування та догляду; засоби для пересування; допоміжні засоби для особистої рухомості, переміщення та підйому; меблі та оснащення; спеціальні засоби для орієнтування, спілкування та обміну інформацією.

За бюджетною програмою „Забезпечення окремих категорій населення України технічними та іншими засобами реабілітації“ на область спрямовано кошти у сумі понад 14,5 млн грн, з яких упродовж січня-травня 2020 року використано 10,7 млн грн.