В рамках реалізації проекту "Програма "Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство" 09 лютого 2021 року працівник Канівського бюро правової допомоги Олена Васильченко здійснила виїзд до с. Ліпляве Черкаського району для проведення правопросвітницьких заходів та консультування мешканців громади у сфері земельних правовідносин.

           З метою підвищення рівня правової поінформованості жителів сільської місцевості провела семінар на тему: «Порядок безоплатного отримання земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства».

          Під час заходу присутнім повідомлено покроковий алгоритм дій щодо безоплатної передачі земельних ділянок громадянам із земель державної або комунальної власності в таких розмірах:

а) для ведення фермерського господарства - в розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство. Якщо на території сільської, селищної, міської ради розташовано декілька сільськогосподарських підприємств, розмір земельної частки (паю) визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності сільськогосподарських підприємств на території відповідної ради розмір земельної частки (паю) визначається як середній по району;

б) для ведення особистого селянського господарства - не більше 2,0 гектара;

в) для ведення садівництва - не більше 0,12 гектара;

г) для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах - не більше 0,25 гектара, в селищах - не більше 0,15 гектара, в містах - не більше 0,10 гектара;

ґ) для індивідуального дачного будівництва - не більше 0,10 гектара;

д) для будівництва індивідуальних гаражів - не більше 0,01 гектара.

          Було розглянуто та обговорено проблемні питання, які виникають на кожному етапі приватизації землі, починаючи від подання громадянином клопотання про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки до прийняття органом місцевого самоврядування відповідного рішення.

           По завершенню заходів на базі сільської ради працював мобільний пункт доступу до правової допомоги, де громадяни мали змогу отримати відповіді на свої запитання та консультації із земельних та інших правових питань.

           У разі виникнення додаткових питань рекомендовано звертатися до Канівського бюро правової допомоги за адресою: м. Канів, вул. Шевченка, 6 або телефонувати на безкоштовний номер – 0800213103.