Фото без опису

В рамках відзначення 207-річниці з Дня народження Т. Г. Шевченка та Тижня історії учні 9-го та 10-го класів КЗ «Келебердянський ліцей» здійснили тематичну екскурсію в с. Прохорівку.

Колись Прохорівка була улюбленим місцем української інтелігенції. Поблизу села існував хутір Михайлова Гора. Тут, на Михайловій горі, був маєток першого ректора Київського університету Михайла Максимовича, де він проживав з 1845 року до самої смерті у 1873 р.

Кілька разів Михайла Максимовича навідували Тарас Шевченко та Микола Гоголь.

З видатним українським природознавцем, істориком та фольклористом Михайлом Максимовичем, Тарас Шевченко познайомився 1843 року в Києві. І відтоді до самої смерті їх єднала щира взаємна приязнь і дружба.

За переказами, під дубом (якому тепер кількасот років) на Михайловій горі Шевченко написав поему “Марія”, коли приїздив в гості до друга Максимовича та змальовував наддніпрянські краєвиди. Тут 22 червня 1859 року намалював олівцем та крейдою чудові портрети господарів дому Марії Василівни і Михайла Олександровича. Співав дуетом з господинею. Кобзар проводив останні свої вільні дні в Україні до свого арешту влітку 1859-ого. В Прохорівці його заарештували, примусивши виїхати з України.

Гоголь, почувши від місцевих селян легенду про панночку-відьму, написав повість “Вій”. Його пам’яті в селі присвятили сосну, під якою любив відпочивати письменник.

В ході екскурсії учні доторкнувшись до дуба Кобзаря та сосни Гоголя відчули дух тієї України, яку описували у своїх творах Тарас Шевченко та Микола Гоголь на Михайловій горі у садибі Максимовичів.

Учні повернулися сповнені вражень і гордості за велику спадщину українського народу.