Фото без опису

 Фото без опису   Державна податкова служба України

     Головне управління

    ДПС у Черкаській області

Закон України №2120: пільги щодо плати за землю

Головне управління ДПС у Черкаській повідомляє, що    Законом України від 15 березня 2022 року № 2120-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), зокрема, доповнено новим п.п. 69.14 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Зазначимо, що тимчасово на період з березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком в якому припинено або скасовано воєнний стан, введений Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також земельних ділянок (земельних часток (паїв), які визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Звертаємо увагу, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

 

Закон України № 2120: зміни для ФОПів – «єдинників» 1 та 2 груп

Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що 17.03.2022 набрав чинності Закон України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» (Закон України № 2120).

Закон України № 2120 визначає особливості адміністрування податків і зборів з метою підтримки громадян та бізнесу на період дії правового режиму воєнного стану.

Так, внесено зміни, зокрема до Податкового кодексу України (далі – ПКУ),

відповідно до яких, фізичні особи – підприємці (далі – ФОП) – платники єдиного податку 1-ї та 2-ї груп з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України мають право не сплачувати єдиний податок.

Отже, для таких платників сплата єдиного податку на час воєнного стану є добровільною.

Тому, ФОПами – «єдинниками» 1-ї та 2- ї груп податкова декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця не заповнюється за період, в якому під час застосування особливостей в оподаткуванні на період дії воєнного стану єдиний податок не сплачувався (п.п. 9.1 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Звертаємо увагу,  змінами, внесеними Законом України № 2120 до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон України № 2464), зокрема для ФОПів – платників єдиного податку, визначено наступне.

З 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, зокрема, ФОПи, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) за себе.

При цьому, такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався (п. 919 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 2464).

Законом України № 2464 також встановлено, що під час періоду мобілізації, визначеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 69/2022 «Про загальну мобілізацію», роботодавці – платники єдиного податку, які обрали спрощену систему оподаткування, зокрема ФОПи – платники єдиного податку 2-ї групи, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Суми єдиного внеску, нараховані та не сплачені такими роботодавцями, сплачуються за рахунок державного бюджету (п. 920 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 2464).

 

Закон України № 2120: умови, за яких ФОП можуть бути платниками єдиного податку 3 групи

 

Головне управління ДПС у Черкаській області повідомляє, що 17.03.2022 набрав чинності Закон України від 15 березня 2022 року № 2120-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесені зміни до Податкового кодексу України.

Звертаємо увагу, що тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України платниками єдиного податку третьої групи можуть бути, зокрема, фізичні особи-підприємці, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень. До таких ФОП не застосовується обмеження щодо кількості осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах.

Платниками єдиного податку третьої групи не можуть бути:

  • суб’єкти господарювання (зокрема, фізичні особи – підприємці), які здійснюють: діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора); обмін іноземної валюти; виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин); видобуток, реалізацію корисних копалин;
  • страхові (перестрахові) брокери, банки, кредитні спілки, ломбарди, лізингові компанії, довірчі товариства, страхові компанії, установи накопичувального пенсійного забезпечення, інвестиційні фонди і компанії, інші фінансові установи, визначені законом; реєстратори цінних паперів;
  • представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;
  • фізичні та юридичні особи-нерезиденти.

 

Подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, повідомлення про суттєві зміни у майновому стані та повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента

Відділ з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління ДПС у Черкаській області у зв’язку з численним зверненнями щодо порядку виконання вимог Закону України «Про запобігання корупції» в умовах воєнного стану повідомляє, що Національним агентством з питань запобігання корупції (далі - НАЗК), з урахуванням положень Закону України від 03 березня 2022 року №2115-ІХ «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни», видано Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів контролю в умовах воєнного стану (подання декларацій, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента, проведення перевірок) від 07.03.2022 №4 (далі - Роз’яснення від 07.03.2022 №4).

Відповідно до Роз’яснення від 07.03.2022 №4 встановлено, що декларації усіх типів подаються протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни.  Таким чином, це положення застосовуються і до декларацій при звільненні (якщо звільнення відбулось під час дії воєнного стану), і для декларацій кандидата на посаду (якщо особу призначено на вакантну посаду державної служби або служби в органах місцевого самоврядування у період дії воєнного стану).

Такі ж строки застосовуються і до подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані та повідомлення про відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента.

При цьому за кожним фактом отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку суб’єктом декларування на суму, яка перевищую 50 ПМ, а також відкриття валютного рахунку в установі банку-нерезидента після припинення чи скасування воєнного стану, відповідні повідомлення подаються у відповідності до вимог Закону України «Про запобігання корупції», тобто протягом 10 календарних днів з моменту настання відповідної події.

Також звертаємо увагу, що відповідно до положень ст. 253 Цивільного кодексу України  початок перебігу строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якої виник її початок. Згідно з ч. 3 ст. 254 Цивільного кодексу України строк, що визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку.

 

Для сплати податків ФОПам включили послугу в «Дії»

 

Послуга знову доступна в застосунку.

Від початку російського вторгнення до України служби нацбезпеки відключили усі держреєстри, щоб захистити дані українців. Спільно з Державною податковою службою вдалося відновити роботу комплексу реєстрів, що дотичні до податкових послуг.

Тепер ФОПи 1–3 групи без найманих працівників на спрощеній системі оподаткування знову можуть сплатити податки за кілька кліків у застосунку Дія.

Як сплатити податки ФОП через Дію

  • У застосунку натисніть – Послуги – Податки ФОП
  •  Виберіть – Сплата податків та зборів
  • Оберіть податок та період, за який сплачуєте
  • Натисніть – Сплатити

Сплачуйте податки вчасно, онлайн, зі свого смартфона та з будь-якого місця.

Продовжуємо цифровізувати Україну та долати ворога разом!

 

ОГЛЯД НОВОВВЕДЕНЬ

   ЗМІНИ У ПОДАТКУ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ

 

Фото без опису Головне управління 

 Державної податкової служби

 у Черкаській області

                                             

 Реєстрація Податкових накладних

та зміни ставок ПДВ  

Фото без опису

 

Фото без опису Головне управління     

 Державної податкової служби

 у Черкаській області

 

Звітування з ПДВ в умовах воєнного стану

 

Фото без описуФото без опису

 

Фото без опису

 Головне управління     

  Державної податкової служби

  у Черкаській області

 

 

ЗМІНИ У СПРОЩЕНІЙ СИСТЕМІ ОПОДАТКУВАННЯ

Нормативна база

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчихактів України щодо дії норм на період дії

воєнного стану» від 15.03.2022 №2120-IX

 

 

Опубліковано у «Голосі України» 17 березня 2022 року, Закон набирає чинності з дня його опублікування

 

Закон розроблений з метою визначення особливостей адміністрування податків і зборів під час дії правового режиму воєнного стану, введеного Указом Президента України 64/2022, реалізації необхідних заходів щодо підтримки військових і правоохоронних підрозділів у відбитті збройного нападу Російської Федерації та забезпечення прав і обов'язків платників податків

 

 

Зокрема, пунктом 9 доповнено підрозділ 8 ХХ розділу Податкового кодексу України      щодо                   особливостей                   функціонування                   спрощеної                   системи оподаткування (єдиного податку)

 

 

Закон України від 15.03.2022 №2120-IX
 

 

Спрощена система оподаткування

 

УМОВИ ПЕРЕХОДУ НА ОНОВЛЕНУ СПРОЩЕНУ СИСТЕМУ ОПОДАТКУВАННЯ (ЄДИНИЙ ПОДОАТОК 3 ГРУПИ)

üобсяг доходу не перевищує 10 мільярдів гривень за календарний рік üбудь-яка кількість найманих осіб

üФОП або юридичні особи будь-якої організаційно-правової форми -резиденти

üбудь-який вид діяльності, крім: грального бізнесу, обміну іноземної валюти; виробництва, експорту, імпорту та продажу підакцизних товарів; видобутку та реалізацію корисних копалин; фінансові установи

 

ПОРЯДОК ПЕРЕХОДУ НА ОНОВЛЕНУ СПРОЩЕНУ СИСТЕМУ ОПОДАТКУВАННЯ (ЄДИНИЙ ПОДОАТОК 3 ГРУПИ)

üзаява про застосування спрощеної системи оподаткування за формою J(F)0102003 подається до останнього числа місяця, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування

üвідповідність умовам переходу

Закон України від 15.03.2022 №2120-IX

 

 

Фото без опису

 

                                                                                                         Закон України від 15.03.2022 №2120-IX

 

Єдиний податок та ЄСВ для ФОП під час воєнного стану

 

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчихактів України щодо дії норм на період дії воєнного

стану» від 15.03.2022 №2120-IX

 

Опубліковано у «Голосі України» 17 березня 2022 року Закон набирає чинності з дня його опублікування

 

ПІЛЬГИ ДЛЯ ПЛАТНИКІВ ЄДИНОГО ПОДАТКУ І ТА ІІ ГРУПИ

Для фізичних осіб - підприємців 1 або 2 групи єдиного податку тимчасово,

з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, встановлені спеціальні правила:

Øтакі платники мають право не сплачувати єдиний податок;

Øдекларація платника єдиного податку фізичної особи підприємця не заповнюється в частині авансових внесків за період, в якому єдиний податок не сплачувався.

Якщо платник, здійснюючи прибуткову діяльність, має можливість і бажання підтримати фінансову стабільність територіальної громади та держави у період воєнного стану, він може сплатити єдиний податок і відобразити таку сплату у декларації

Закон України від 15.03.2022 №2120-IX

 

ПІЛЬГИ ПО СПЛАТІ ЄСВ

 

ØФОПи–«єдинники» (так само, як ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року.

 

Це не позбавляє права платника добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ в декларації з метою отримання страхового стажу

 

Ø«Єдинникам» 2 та 3 груп дозволяється не сплачувати ЄСВ за мобілізованих працівників. Такі суми будуть сплачені за працівників (щоб ті не втрачали страховий стаж) з коштів держбюджету.

 

На підставі розрахунку, зробленого роботодавцями, ДПС формуватиме бюджетні запити на отримання коштів на покриття сум несплаченого роботодавцями єдиного внеску.

 

Закон України від 15.03.2022 №2120-IX