Фото без опису

У Ліплявській громаді постійно проводиться моніторинг цін на соціально значущі товари

У ці складні часи для населення Ліплявської громади та всього населення нашої країни, з метою забезпечення безперебійної роботи підприємств в умовах воєнного стану постановою КМУ №303 від 13.03.2022 року призупинено заходи прямого державного контролю та державного ринкового нагляду в умовах правового режиму воєнного стану, а саме припинено проведення планових та позапланових перевірок. Державний нагляд (контроль) під час воєнного стану в Україні має здійснюватись лише задля стримання зростання цін на соціально значущу продукцію.

Відповідно постанови Кабінету Міністрів України № 311 від 18.03.2022 року внесено зміни до відповідних постанов з державного регулювання цін, їх стабілізації та недопущення зловживань у сфері цінової політики у період воєнного стану. Цими постановами визначено граничний розмір надбавки у розмірі 10% до оптово-відпускної ціни на такі соціально значущі товари, як борошно пшеничне вищого ґатунку, хліб з борошна пшеничного вищого і першого ґатунків, хліб житньо-пшеничний, батон, макаронні вироби, гречана, манна і вівсяна крупи, картопля, капуста білокачанна, цибуля ріпчаста, буряк, морква, яловичина, свинина, птиця, молоко (2,5 %), сметана (15%), яйця курячі, цукор кристалічний, олія соняшникова (рафінована), дизельне паливо, бензин, газ скраплений для автомобілів, нестероїдні протизапальні лікарські засоби, антибактеріальні лікарські засоби вітчизняні, етанол (96%). Уповноваженим органом для контролю за цінами та ціноутворенням визначено Держпродспоживслужбу України. З метою стримування цін на соціально значущі товари території Ліплявської громади системно здійснюється моніторинг цін на торгових точках і основних магазинах.

Суб’єктам господарювання роз’яснено вимоги законодавства щодо цін та форму-вання націнки на соціально значущу групу товарів. Зафіксовані ціни на основні групи продовольчих товарів, рівень націнки на соціально значущі товари та її відповідність законодавчо встановленому рівню.

-Наголошуємо! Суб’єкти господарювання повинні дотримуватись норм чинного законодавства України у сфері торгівлі, ціноутворення та розрахунків зі спожи-вачами.

З урахуванням складності часу закликаємо не допускати необґрунтованих цін на товари, які мають істотну соціальну значущість для населення у період воєнного стану в країні!