Фото без опису

Канівське бюро правової допомоги інформує:

«Фіксація факту пошкодження майна внаслідок дій російських окупантів»

      Через російське вторгнення до України тисячі громадян у різних містах нашої держави залишилися без домівок. 

       Що робити у разі втрати свого майна? Куди звертатися? З чого починати?

       Держава вже оголосила про певні кроки щодо відбудови знищеного та пошкодженого майна. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що Уряд прийняв відповідну постанову, яка передбачає збір та зберігання інформаційних повідомлень про пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації через застосунок Дія.

       Отже, кожен українець, чию домівку зруйнувала війна, може через Дію надіслати повідомлення й зафіксувати факт пошкоджень. Це дасть можливість підрахувати збитки й оцінити, скільки коштів потрібно Україні на відбудову кожного будинку та квартири зокрема. 

        Що означають поняття знищення та пошкодження майна?

        Знищене нерухоме майно — квартири, інші житлові приміщення в будівлі, приватні житлові будинки, садові та дачні будинки, які знищені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, та відновлення яких шляхом ремонту чи реконструкції не є можливим або є економічно недоцільним.

        Пошкоджене нерухоме майно — квартири, інші житлові приміщення в будівлі, приватні житлові будинки, садові та дачні будинки, які пошкоджені внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації, та можуть бути відновлені шляхом ремонту чи реконструкції.

       Хто може подати заявку? 

       Послугою можуть скористатися тільки громадяни України, у яких від початку війни 24 лютого 2022 року було пошкоджено та знищено:

  • приватні будинки (садибні, дачні та садові);
  • квартири;
  • інші житлові приміщення (на які зареєстровано окреме право власності, а не в складі будинку).

      Як подати заявку на пошкоджене майно в Дії? 

  1. Оновіть застосунок.
  2. У розділі «Послуги» оберіть «Пошкоджене майно».
  3. Заповніть форму, вказавши необхідну інформацію:
  • ПІБ;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП);
  • контактні дані (телефон та адреса електронної пошти);
  • дані про об’єкт, що було пошкоджено (фото та опис пошкоджень).

       Якщо інформація про об’єкт зберігається у Державному реєстрі речових прав (далі – ДРРП), то вона у «Дії» підтягується автоматично. У разі відсутності інформації про об’єкт у ДРРП ви матимете змогу внести інформацію у ручному режимі. Після заповнення форми та її реєстрації ви зможете завантажити заяву у форматі PDF або отримати її на електронну пошту.

       Заяву також можна буде подати на порталі «Дія» за тією ж схемою та фізично у центрі надання адміністративних послуг (далі – ЦНАП) із середини квітня. Для останнього вам знадобиться лише паспорт та ідентифікаційний номер (РНОКПП). Після реєстрації повідомлення очікуйте на інформацію про початок процедури оцінки та компенсації, що будуть визначені урядом найближчим часом.