В Україні виникли складнощі з офіційною реєстрацією статусу ВПО (внутрішньо переміщеної особи), оскільки кількість переселенців значна, що провокує черги біля органів соцзахисту, а їхні сайти піддаються постійним кібератакам.

Про це повідомила міністерка соцполітики Марина Лазебна в ефірі телемарафону.

Незважаючи на всі труднощі, в Україні вже вдалося зареєструвати 1 млн 661 тисяч ВПО, найбільше з яких розміщені в Дніпропетровській, Львівській та Вінницькій областях. Окрім того, тепер можна отримати довідку ВПО за допомогою порталу Дія. Наразі там уже є 70 тисяч заявок, 6 тисяч - оформлені.

За словами Лазебної, усі соціальні виплати фінансуються, однак виникають проблеми з їхнім отриманням через ряд причин.

"При цьому є складнощі з отриманням виплат, зокрема з пенсією через Укрпошту, деякі відділення якої не працюють. Одержувачам необхідно або отримати виплату на іншому відділенні через поштовий переказ або перейти на отримання коштів на картку. Також виплата доступна через працюючі відділення Ощадбанку при пред'явленні паспорта та ІПН", - пояснила міністерка.

Водночас виплати на тимчасово захоплених ворогом територіях неможливі. Для поновлення виплат, перш за все, необхідно їх звільнити від окупаційних військ.

Раніше "Апостроф" створив покрокову інструкцію з оформлення статусу ВПО та соцдопомоги через Дію.