16 липня 2022 року набирає чинності низка нових норм Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Ці норми регламентують використання української мови в інтернеті та в інтерфейсах комп'ютерних програм товарів.

Про це повідомляє Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«Українська мова, особливо в умовах війни, набуває не тільки особливого звучання, а підсилюється, власне, і сам мовний фронт. Стаття 27 — одна з тих, що підсилює статус української мови як державної та захищає права громадян України на отримання інформації та послуг державною мовою», — підкреслив Тарас Кремінь.

Так, зокрема, будь-який товар, на якому встановлено комп’ютерну програму – від автомобіля до пральної машинки — повинен бути «локалізований» для реалізації в Україні.

На товарі має бути українськомовний інтерфейс незалежно від того, чи це електронний екран, чи панель керування зі звичайними кнопками.

Також із 16 липня усі інтернет-ресурси, які використовуються як інтернет-представництва суб’єктів господарювання, що зареєстровані в Україні, зокрема інформаційні інтернет-ресурси, повинні мати основну версію українською мовою, яка має завантажуватися для користувачів в Україні за замовчуванням.

Водночас українськомовна версія інтернет-представництва іноземного суб’єкта господарювання, який реалізує продукцію в Україні, може мати менший обсяг інформації, ніж основна версія, але достатній для того, аби користувач з України міг повністю розуміти мету діяльності такого суб’єкта.

Запроваджується адміністративна відповідальність за всі порушення Закону.

Як пояснив Тарас Кремінь, зміни передбачають можливість для Уповноваженого із захисту державної мови накладати штраф на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, інших фізичних осіб, які порушуватимуть Закон.

Представники Уповноваженого зможуть складати адміністративні протоколи. Уповноважений із захисту державної мови розглядатиме їх і виноситиме постанови, які передбачають попередження або штрафи.

Розмір штрафу становитиме від 3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше.

За повторне протягом року порушення накладатиметься штраф від 8500 до 11900 грн.

Детальніше тут: https://cutt.ly/SLIcMZY