Фото без опису

Усі вони містять вибухові речовини та можуть спрацювати від тертя, удару чи інших механічних дій. Навіть після тривалого перебування у воді або землі ці речовини не втрачають здатності вибухати.

Де можна потрапити на небезпечну знахідку?

Всюди: на вулицях, дитячих майданчиках, у покинутих будинках, зруйнованих будівлях, на заміському відкритому просторі (у водоймах, лісах, полях, на узбіччях доріг) та ін.

У містах ворог зазвичай мінує предмети, які можуть становити хоч якусь цінність: мобільні телефони, зброя або її деталі, аптечки, продукти, дитячі іграшки та ін.

У містах та селах окупанти використовують так звані «розтяжки», які одразу непомітні для ока людини. Їх можуть застосовувати біля вхідних дверей у багатоповерховий будинок тощо.

Крім того, «розтяжки» та інші вибухонебезпечні предмети активно використовують біля місць ведення бойових дій та знаходження військових позицій, поблизу тимчасових польових складів окупантів. Вони ретельно маскують заміновані місця гілками дерев вздовж доріг та стежок.

Аби запобігти трагічним випадкам, пов’язаним з вибухонебезпечними предметами, працівники ДСНС вкотре закликають громадян бути пильними і обережними та нагадує основні правила безпеки при виявленні небезпечних знахідок:

не чіпайте, не рухайте знахідку;

зафіксуйте точний час, коли вона була виявлена;

відгородіть місце, де знаходиться підозрілий предмет;

відведіть подалі людей від підозрілої знахідки;

припиніть будь-які роботи в районі небезпечного місця;

організуйте тимчасову охорону небезпечного місця до приїзду спеціально підготовлених фахівців та не допускайте туди сторонніх осіб;

про знахідку вибухонебезпечного предмета необхідно ТЕРМІНОВО повідомити до Cлужби порятунку «101» чи до поліції за номером «102».

 

Шановні батьки! Постійно слідкуйте за тим, чим бавляться та що приносять з вулиці ваші діти. Нагадуйте їм про неприпустимість ігор з вибухонебезпечними предметами та загрозу, яку містять в собі такі знахідки!