Фото без опису

05 серпня 2022 року в адміністративному приміщення Ліплявської сільської ради відбулося засідання комісії моніторингу дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства при сплаті податків та легалізації трудових відносин з найманими працівниками за участю сільського голови Сергія Геращенка. В засіданні взяли участь члени комісії та запрошені голови фермерських господарств, одноосібники, підприємці та представники юридичних осіб, які ведуть свою господарську діяльність на території Ліплявської громади.

На розгляд комісії було винесено питання про відпрацювання резервів щодо надходження  сплати податків та зборів до бюджету Ліплявської громади.

Сільський голова Сергій Геращенко довів до відома присутніх, що питання своєчасності і повноти сплати податків та зборів є досить проблемним.  Наповнення бюджету громади за рахунок податків і зборів тримається  на товаровиробниках та бюджетній сфері. Фермерські господарства, одноосібники у переважній більшості, не хочуть подавати декларації про доходи, або ж подають їх з нульовими показниками, таким чином відмовляючись сплачувати необхідні податки.

І це тому, що орендарі, фермери та одноосібники приховують доходи, не нараховують заробітну плату собі, або й приховують використання найманої праці. Таке відношення до праці створює плачевний показник. А сильна громада – це, насамперед, відповідальні і законослухняні члени громади. І якщо всі разом і кожен окремо будуть працювати згідно норм законодавства, то буде очікуваний результат.

Ще великою проблемою є приховування зайнятості в сільському господарстві. Фермери не нараховують собі та найманим працівникам заробітну плату, тим самим не сплачують податок з доходів фізичних осіб, чим свідомо створюють дефіцит бюджету.

З даного питання було заслухано запрошених представників фермерських господарств, одноосібників, представників юридичних осіб та підприємців всіх старостинських округів громади.

Всі запрошені мають заборгованість по сплаті податків з доходів фізичних осіб та не подали декларації про доходи. Їм було повідомлено про відповідальність, роз’яснено встановлені норми податку на землю, норми навантаження робітників.

Старостам вищевказаних округів було поставлено завдання прояснити ситуацію з нерухомим майном на території старостатів, за яке не сплачується оренда або податки, адже це одне з перспективних джерел надходження коштів у бюджет громади, а, отже, і можливість фінансування соціальної сфери села.

Крім того, члени комісії зауважили, що на території нашої громади переважна більшість підприємців, що здійснюють реалізацію алкогольних і тютюнових виробів не оформлюють ліцензії і здійснюють продаж «з-під прилавка». Такий підхід до підприємництва є неприпустимим і ліцензія принесе більше доходу, ніж штрафи в разі виявлення порушень.

Комісією було наголошено на необхідності приведення у відповідність обліку та оподаткування підакцизних товарів.

Всі запрошені погодились виправити порушенння.

Комісія і надалі буде продовжувати роботу по забезпеченню ліквідації заборгованості зі сплати ЄСВ, а також, забезпечення погашення заборгованості місцевих податків та зборів.