Фото без опису

Внаслідок утворення зон затоплення та часткового підтоплення ряду населених пунктів, що знаходяться у поймі річок Дніпра, Рось та Росава на територіях Канівської та Ліплявської ОТГ, Канівське відділення ДУ «Черкаський ОЦПХ МОЗ» надає рекомендації для населення, щодо недопущення епідеміологічної небезпеки.

З настанням тепла у прибулі воді починають гниття органічні речовини, що може послужити розмноженню та розповсюдженню збудників туберкульозу, дизентерії, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, гельмінтів, лямблій та ін….

Гризуни (щурі, миші), тонучи у воді, можуть заразити її, насамперед, лептоспірозом. А там, де під повінь попали вбиральні, хліви, гноєсховища, кладовища, стихійні сміттєзвалища ситуація особливо небезпечна.

Тому необхідно по можливості запобігти затопленню вигрібних ям, не допустити потрапляння забрудненої води в колодязі. Для цього необхідно прорити водостічні канави, почистити існуючі. Якщо ж затопленню неможливо запобігти, необхідно зменшити ризик забруднення: туалети і вигрібні ями засипати сухими хлорним вапном і грунтом, сміття, купи гною - вкрити шаром грунту не менше 0,5 м. Всі ці заходи провести для власної ж небезпеки, адже брудна вода може потрапити в колодязі, до житла, забруднити продукти харчування, грунт садиби, що становить ризик виникнення спалахів інфекційних та паразитарних захворювань.

Джерела нецентралізованого водопостачання (громадські, індивідуальні криниці та каптажі), після спаду води підлягають дезінфекції з подальшим проведенням лабораторних досліджень якості та безпеки питної води.

Для знезараження можна застосовувати такі дезінфекційні засоби: Дезанол, Дезанол –Хлор, Хлорантоін, Хлорель, Брілліантовий міг, Жавель – Клейд, Бланідас, Дискоцид, згідно інструкцій, які додаються до кожного деззасобу.

Повідомляємо, що в Канівському відділення ДУ «Черкаський ОЦПХ МОЗ» є дезінфекційний засіб «Акватабс», країна виробник – Ірландія, у вигляді таблеток білого кольору із запахом хлору, концентрація 1,67 г активного хлору. Цей засіб використовують в розрахунку 2 таблетки на 1 м3 води. Наприклад: якщо в криниці 2 м3 води потрібно взяти 4 таблетки і розчинити повністю у відрі води та вилити готовий розчин у криницю.

Для надійності якості дезинфекції в сангіглабораторії визначають кількість активного хлору. Для цього воду відбирають у ємність 0,5 л., закупорюють і відразу направляють на дослідження.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я близьких Вам людей!

Пам’ятайте, що особливо у цей тяжкий для Вас час зберегти здоровя Вам і Вашим рідним допоможуть дуже прості правила гігієни!