Фото без опису

 

Патронат над дитиною – професійна комплексна послуга, яка передбачає тимчасову зайнятість патронатному вихователю на період утримання і виховання дитини, яка потрапила в складні життєві обставини. Патронатний вихователь покликаний прихистити дитину, яка з різних причин не може мешкати зі своєю родиною. 

Для того, щоб стати патронатним вихователем, бажаючим рекомендовано заявити про себе службі у справах дітей за місцем проживання.

Строк перебування у сім’ї патронатного вихователя не може перевищувати трьох місяців і встановлюється органом опіки та піклування за результатами розгляду питання на засіданні комісії з питань захисту прав дитини та з урахуванням результатів оцінки потреб сім’ї/особи.

Патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід у вихованні дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 р. № 893 затверджено порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в  сім’ї патронатного вихователя.

Цей порядок визначає механізм запровадження та організації функціонування сім’ї патронатного вихователя, надання послуги патронату над дитиною, яка перебуває у складних життєвих, здійснення заходів щодо її захисту та забезпечення права на догляд, виховання в безпечному та сприятливому сімейному середовищі.

Пошук кандидатів в патронатні вихователі та первинний відбір забезпечує служба у справах дітей у співпраці з центром надання соціальних послуг/центром соціальних служб або іншим закладом, установою, що надає в територіальній громаді соціальні послуги незалежно від форми власності, або фахівцем з соціальної роботи.

Створення сім’ї патронатного вихователя

6 кроків:

•  звернутися до служби у справах дітей за місцем свого проживання;

• подати заяву про намір стати патронатним вихователем та необхідні документи;

• пройти первинний відбір та отримати направлення на навчання;

• пройти навчання та отримати рекомендацію про можливість надання послуги патронату;

• укласти договір про умови запровадження патронату (створення сім’ї патронатного вихователя);

• отримати поворотну фінансову допомогу - резервні кошти (2,5 прожиткового мінімуму на кожну дитину з розрахунку на двох дітей).

ГРОШОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

(оплата послуги патронату над дитиною)

5 прожиткових мінімумів на працездатну особу

13420 грн./місяць

 +10% за дитину до року, дитину з інвалідністю, малолітню або неповнолітню

    вагітну

одночасне влаштування 2-х і більше дітей +10% за кожну, але не більше 50% сумарно

+ оплачувана відпустка, стаж та пенсія

СОЦІАЛЬНА ДОПОМОГА на 1 дитину

2,5 прожиткового мінімуму на 1 дитину відповідного віку

5680-7082,5 грн./місяць

3,5 прожиткового мінімуму на 1 дитину відповідного віку

( з інвалідністю)

7952-9915,5 грн./місяць

ПОВОРОТНА СУМА

( резервні кошти)

2,5 прожиткового мінімуму на 2-х дітей 6-18 років

14165 грн./місяць

Якщо Ви небайдужі та маєте бажання створити патронатну родину, звертайтеся до Служби у справах дітей Ліплявської сільської ради, яка розташована за адресою: 

Черкаська область Черкаський район с.Ліпляве вул.Центральна,2 (приміщення

сільської ради)  тел. (093)091-66-46

 

Давайте разом допоможемо дітям знайти світло в складних життєвих ситуаціях, так як у кожної дитини має бути право на сім’ю, дім і захист.