Фото без опису

    Нітрати  - найпоширеніші токсичні забруднювачі середовища існування людини. Джерелом такого забруднення являються азотні добрива, продукти гноїння органічних речовин, побутові відходи, промисловість тощо.

       Потрапляння нітратів до організму людини можливе через:

- овочі і фрукти (найбільше нітрати накопичуються у буряку, салаті та зелені);

- м'ясні та рибні продукти (особливо сирокопчені ковбаси);

- сири;

- воду (особливо при забезпеченні населення питною водою з відкритих вододжерел).

    Існує думка, що вода зі свердловини або колодязя чистіша тієї, що тече з крана, проте це неправда, адже нітрати потрапляють у ґрунт, а звідти - в ґрунтові води, з яких - у свердловини і колодязі. Саме тому, неабияке значення має проведення лабораторного контролю як питної води, так і продуктів харчування.

     До високонітратних рослин (700–2000 мг/кг) відносяться: морква, буряк, редька, редис, салат, шпинат, селера, петрушка та інша зелень. До середньонітратних (від 180 до 700 мг/кг) - картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки. До низьконітратних (до 180 мг/кг) - фрукти і ягоди. 

       Рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше, ніж пізня.

       Велика концентрація нітратів викликає дуже рідкісну та небезпечну форму анемії - метгемоглобінемію, захворювання, яке найчастіше проявляється у дітей віком до 3 років. Основними симптомами захворювання є: блідість, головний біль, стомлюваність, пришвидшене серцебиття, що може призвести до втрати свідомості та смерті (у разі гострого отруєння).

       Ознаки гострого отруєння нітратами проявляються через 1-6 годин після надходження в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу. При пальпації відзначається збільшення печінки, знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки стають холодними. Надання першої невідкладної допомоги пришвидшить одужання.

        Зменшити вміст нітратів у продуктах можливо в процесі приготування: миттям і вимочуванням продуктів, відварюванням, смаженням і тушкуванням овочів. При варінні й тушкуванні відбувається руйнація сполук нітратів, тому під час приготування ранніх овочів не слід закривати кришку каструлі.

       При споживанні ранніх овочів важливо дотримуватись нехитрих і зовсім нескладних правил. Перше з яких – якомога далі відкласти споживання ранніх овочів, наближаючи його до сезону природного дозрівання. Таке «утримання» істотно знизить вплив на організм шкідливих речовин, що потрапляють з ранніми овочами.

    Для запобігання негативному впливу надлишку нітратів на здоров'я людини потрібна система жорсткого контролю за якістю навколишнього середовища та продуктів.

     Спеціалісти Черкаського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області застерігають:

- не купуйте ранні овочі та фрукти в місцях стихійної торгівлі;

- з обережністю додавайте ранні овочі в харчування дітей до 10 років;

- при купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість;

- перед вживанням овочів та фруктів ретельно їх мийте;

- обдавайте окропом ранні овочі та фрукти або очищайте їх від шкірки;

- для приготування їжі дітям віком до 3 років використовуйте лише воду з централізованих джерел водопостачання та/або бутильовану;

- дотримуйтесь гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації криниць.

 

    Черкаське районне управління  Головного управління Держродспоживслужби  в Черкаській області