Фото без опису

Первоцвіти цвітуть тоді, коли ще на деревах немає листя. Так сонячні промінчики безперешкодно потрапляють аж до самої землі, «не заплутуючись» у кроні дерев. Вони будять перші квіти, аби ті скоріше прокинулися.

Первоцвіти називають першою усмішкою весни. Саме вони, ніжні й тендітні, першими відчувають ще не зовсім теплі, але вже приємні промінчики весняного сонечка. І як прикро, що деякі з цих квітів на межі зникнення.

Ви, мабуть, не раз помічали, як на початку весни бабусі починають продавати невеличкі букетики із ранніх весняних квітів. Чи ж можемо ми уявити, що одного теплого весняного дня люди не побачать на ринку жодного такого букетика? Гайнуть у ліс - а там теж квітів немає. А все тому, що чимало видів первоцвітів занесені в Червону книгу України. І як би не прикро було це визнавати, але ці тендітні рослинки на межі зникнення.

Щороку у весняний період у Ліплявській громаді проводиться екологічна акція «Збережемо первоцвіти», організаторами якої є відділ освіти, молоді, спорту та культури виконавчиго комітету Ліплявської сільської ради та ПрАТ «Миронівська птахофабрика».

Акція «Збережемо першоцвіти» проводиться з метою збереження та охорони ранньоквітучих рослин, формування у підростаючого покоління відповідального ставлення до природи, активізації пізнавальної, творчої, просвітницької діяльності учнівської молоді. Завдання акції – привернути увагу громадськості до проблеми охорони ранньоквітучих лісових рослин і спрямувати зусилля учнів, молоді на практичні дії щодо захисту первоцвітів; потрібно навчити дітей відчувати та оберігати цю надзвичайну красу та формувати у підростаючого покоління природоохоронні навички, прищепити елементарні поняття екологічної культури. 

До акції активно долучились учні Ліплявського та Келебердянського ліцеїв.

Учасники презентували свої творчі роботи в номінаціях: 

агітаційний відеоролик “Залиште квіти весні”;

цифрова листівка “Першоцвіти – посмішка весни”;

фотоколаж “Хоровод весняних квітів”;

відеозапис інсценазіції казки, декламування поезії “У царстві першоцвітів”.

За підсумками журі переможцями стали:

  • Герман Діана, вихованка дошкільного структурного підрозділу КЗ «Келебердянський ліцей»;
  • Кисляк Анастасія, учениця 1 класу КЗ «Ліплявський ліцей»;
  • Міхеєв Олександр,  учень 1 класу КЗ «Келебердянський ліцей»;
  • Смілянець Лілія, учениця 2 класу КЗ «Ліплявський ліцей»;
  • Савченко Софія, учениця 3 класу КЗ «Ліплявський ліцей»;
  • Сіленко Марія, учениця 3 класу КЗ «Келебердянський  ліцей»;
  • Хорошун Єсенія, учениця 5 класу КЗ «Ліплявський ліцей»;
  • Козаченко Анна, учениця 8 класу КЗ «Ліплявський ліцей»;
  • Дарнобіт Ярослав, учень 8 класу КЗ «Ліплявський ліцей»;
  • Кремер Богдана, учениця 11 класу КЗ «Ліплявський ліцей»;
  • Тутарова Каріна, учениця 11 класу КЗ «Ліплявський ліцей»;
  • Руденченко Марія, учениця 11 класу КЗ «Ліплявський ліцей».

Переможці нагороджені подарунками від ПрАТ «Миронівська птахофабрика», учасники отримали заохочувальні подарунки від виконавчого комітету Ліплявської сільської ради.

При зустрічі з прекрасними квітками майте шану до цих справді чарівних і до того ж цілющих рослин. Не зривайте оберемки квітів, які згодом бездумно викинете. Краще помилуйтеся ними в природі, а на згадку сфотографуйте чи замалюйте. Тим дорожчі вони будуть для вас. Бережіть красу природи, весняні усмішки рідної землі. Вони справді цього варті.

Не зривайте квіти!

Фото без опису