Фото без опису

Канівське відділення  Черкаського міськрайонного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» повідомляє, що у жителя м. Канева, 1984 року народження, в вересні 2024 року зареєстровано випадок захворювання на гостру небезпечну інфекційну хворобу -  лептоспіроз. При лабораторній діагностиці сироватки крові хворого виявлені антитіла   Leptospira interrogans : серогр. Grippotyphosa, основним джерелом захворювання на дану серогрупу є польова та хатня миша.

Лептоспіроз –  небезпечне зоонозне ( спільна для тварин та людей) гостре інфекційне захворювання. Збудником є бактерія Leptospira, на території України зареєстровано 13 серогруп. Хворіють сільськогосподарські тварини, гризуни, собаки.  Основним джерелом є мишовидні гризуни, які виділяють лептоспіри із організму в навколишнє середовище з сечею, фекаліями.   Фактори передачі інфекції до людини – аліментарний ( через слизові оболонки травного тракту  з водою та їжею), раневий - через пошкоджену шкіру, навіть невеликі подряпини. Можна заразитися під час купання та риболовлі у заражених непроточних водоймах . Інкубаційний період – 2-14 діб. Початок захворювання нагадує грип ( лихоманка, виражена слабкість, головна біль та  в м’язах та суглобах ). Якщо не розпочати лікування відбувається ураження нирок, печінки, серцево – судинної, нервової  системи.  Від людини до людини хвороба не передається.

Ризик інфікування населення, де основним джерелом інфекції є гризуни, залишається високим.  З метою запобігання захворювання на  лептоспіроз рекомендуємо проводити захист житла, води, продуктів харчування від доступу гризунів. Перед вживанням сирих овочів та фруктів проводити їх ретельне миття , не вживати їх з ознаками пошкодження гризунами. Дотримуйтесь  правил особистої гігієни  Не будьте байдужими до свого здоров’я!

Фото без опису