Фото без опису

В Україні у 2024 році зареєстровано помітне зростання випадків отруєння грибами, особливо восени. За даними Центру громадського здоров'я від отруєнь дикорослими грибами постраждали 90 осіб, з них 19 – діти. Лише за перші два тижні жовтня зафіксовано 55 нових випадків, з яких 9 постраждалих також були дітьми. Усі потерпілі залишилися живими завдяки своєчасній медичній допомозі, проте проблема залишається актуальною.  

     Гриби - це надзвичайно цінний природний продукт, який дарує нам не лише вишуканий смак, але й має корисний вплив на організм. Однак, як і кожен продукт, вони мають свої особливості та ризики.

    Для багатьох гриби є відмінним джерелом поживних речовин, а для інших виявляються небезпечними через ризик отруєння, алергічних реакцій або проблемами з шлунково-кишковим трактом.

    Варто звертати увагу на правильну та безпечну обробку грибів перед приготуванням, а також збирати гриби якомога далі від доріг чи виробництв. Це обумовлено тим, що гриби дуже легко адсорбують забруднення та можуть накопичувати в собі важкі метали чи радіоактивні речовини.

      Не всі гриби є безпечними для споживання і навіть деякі види, що схожі на їстівні, можуть виявитися отруйними, тому краще завжди бути обережним. У таких отруйних грибах містяться речовини, як аматоксини, мускарин, іботенова кислота, гемолізини та інші. Вони можуть призводити до розширення зіниць, нудоти, пошкодження клітин печінки, нирок та інших органів аж до летального випадку. До того ж такі речовини можуть викликати отруєння навіть у невеликих кількостях. Навіть без отруйних сполук, деякі види грибів містять речовини, які у великих кількостях можуть бути шкідливими для здоров'я, наприклад, певні важкі метали та сполуки. Це обумовлено тим, що гриби поглинають токсини з навколишнього середовища, тому важливо збирати їх у місцях, де відсутні забруднення.

      Гриби мають складну структуру та багаті на клітковину, що робить їх важкими для перетравлення. Споживання великих кількостей може викликати розлади шлунково-кишкового тракту, призводити до виразки шлунку або діареї.

      Симптоми отруєння включають блювоту, діарею, різкий біль у животі, головний біль, судоми та галюцинації. Важливо звертатися за медичною допомогою при перших ознаках отруєння, оскільки токсини можуть спричинити серйозні ускладнення. Спеціалісти радять ретельно перевіряти гриби перед споживанням і уникати вживання невідомих чи сумнівних грибів, особливо для дітей, яким рекомендується зовсім уникати грибних страв​​​​​​.

            Відповідно до даних МОЗ України є три категорії людей, яким не варто вживати навіть безпечні види грибів:

- діти до 12 років;

- вагітні жінки та ті, які годують грудьми;

- люди похилого віку.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ! Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Бережіть власне здоров’я та здоров’я ваших дітей!

 

Черкаське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області