Щедрий вечір. Святкування його походить від стародавнього, ймовірно, дохристиянського звичаю. За християнським календарем — це також день преподобної Меланії. Цей день також називають щедрим вечором.

Щедрівники цього дня заходять до кожної хати та бажають щедрого року, за що отримують гроші та солодощі, при чому з давніх часів люди вірили, чим більше пригостили щедрівників, тим багатшим буде рік.

Звичаї та вертепи цього дня відрізняються від різдвяних, адже знайшли своє походження не тільки в християнських, але й в язичницьких обрядах. Щедрівники перевдягаються в різні міфічні персонажі, водять за собою Меланку та козу.

Театралізоване дійство щедрого вечора звичайно не оминуло і жителів Ліплявської громади. Учасники художньої самодіяльності Ліплявського СК залюбки вітали господарів домівок зі святом, співали щедрівки, в яких величали господаря, господиню та всю їхню родину, зичили достатку, багатого врожаю та здоров'я на увесь рік.

Хай щедрівка в дім прийде

Щастя, радість принесе

А щедрівників вітання

Хай здійсняють всі бажання...

Дякуємо за підтримку голові Ліплявської громади Сергію Валентиновичу Геращенку, головному лісничому Ліплявського лісництва Чарусі Олександру Григоровичу.

 

                                                                             І.Слюсар, завідувач Ліплявським сільським клубом

Фото без опису