Даний семінар провела для працівників сільської ради, закладів культури, освіти, охорони здоров’я начальник відділу організаційно-правової роботи Черкаського обласного ЦСССДМ, психолог та радник Міністерства у справах ветеранів України Пона Людмила Михайлівна.

Людмила Михайлівна розповіла присутнім про фізичні та психологічні зміни стану ветеранів АТО; повторну травматизацію; особливості спілкування з учасниками АТО. Зазначила, що війна, а тим паче ведення бойових дій – це подія, яка є травмуючою для будь якої людини. Але ж все це не минає безслідно: у демобілізованих учасників АТО виникають психологічні порушення, посттравматичний синдром, флешбеки тощо. За словами Людмили Михайлівни в жодному разі не можна розпитувати бійця АТО про війну, жаліти його. Повернувшись додому ветеран АТО повинен мати власний простір, де зможе побути наодинці із собою. Зазначила, що ветеранам АТО потрібна підтримка, повага, небайдужість, терпіння оточуючих. Під час зустрічі із ветераном АТО потрібно уважно вислухати його, спробувати зрозуміти, бути чесним і щирим. При спілкуванні не потрібно кричати, а вміти пояснити.

Також Людмила Михайлівна зауважила, що пережите в зоні АТО відбивається не лише на ветеранах, а й на їх сім’ях та суспільстві в цілому. Тому важливо до повернення хлопців додому провести з членами родини відповідне консультування. Крім цього, потрібно проводити просвітницьку роботу серед населення, розповідати про особливості спілкування з демобілізованими. Адже, успішна соціальна адаптація бійців АТО залежить від кожного з нас.

В кінці зустрічі Ліплявський сільський голова Сергій Геращенко подякував пані Людмилі за цікаву зустріч і висловив сподівання на продовження співпраці.

 

Л.Вінідіктова, головний спеціаліст відділу охорони

здоровя та соціального захисту Ліплявської ОТГ

Фото без опису