Фото без опису

Силами сільського комунального підприємства «Добробут» проводиться безкоштовно, відповідно до графіка збір та вивіз твердих побутових відходів від населення нашої громади. Але на превеликий жаль, деякі жителі влаштовують стихійні звалища, обабіч доріг, на околицях населених пунктів нашої громади та й у лісових масивах, викидаючи купи сміття і різного непотребу.    

Відходи забруднюють навколишнє середовище – грунт, повітря, воду, – залишаючись там від декількох до сотень років, тому що природа не може їх дуже швидко самостійно переробити: папір переробляється 2-3 роки; консервна банка – 120-150 років; звичайний поліетиленовий пакет – 200 років; пластикова пляшка – 500 років; скло – більше 1000 років. В першу чергу, довкілля забруднює фільтрат – це отруйна рідина, яка проходить через усе звалище та несе із собою у підземні води забруднюючі речовини. Окрім того, у фільтраті довгий час залишаються бактерії, які спричиняють захворювання у людей. І саме страшне, що ця вода потрапляє до нас через колодязі, продукти рослинного і тваринного походження.

Так, життя в цивілізації передбачає збільшення кількості відходів та сміття, але окрім нас на цій планеті ще є люди. І мають бути в майбутньому. Це будуть наші діти-внуки. Але чому вони мають отримати після нас у спадок не Землю, а просто велетенське сміттєзвалище?

Для тих, кому байдуже щодо майбутнього, нагадаємо про теперішню відповідальність щодо порушення загальноприйнятих правил благоустрою населених пунктів та забруднення довкілля.

Так, стаття 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» передбачає, що порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Тобто, на громадянина може бути накладений штраф від 340 до 1360 грн., зокрема, максимальний штраф за порушення у сфері благоустрою становить 80% мінімальної заробітної плати громадян.

Згідно з чинним законодавством, громадяни населених пунктів зобов’язані складувати побутові відходи, старе листя, органічні рештки тощо в індивідуальних господарствах на території присадибної ділянки у компостних ямах або купах для подальшого використання їх як органічного добрива.

Наразі розробляється технічна документація для встановлення відеонагляду та технічного контролю за місцями найбільшого скупчення сміття, різних відходів тощо. Тож уже найближчим часом для тих, хто дбаючи про чистоту у власному обійсті, викидає сміття на узбіччя доріг, до найближчого яру чи лісосмуги, така бездумність обернеться серйозними проблемами із законом та матеріальними втратами для сімейного бюджету.

ПАМЯТАТАЙТЕ!   

ПОВОДЖЕННЯ  З  ВІДХОДАМИ  - ЦЕ  СПІЛЬНА СПРАВА.

ВІД ТОГО, ЯК МИ ВИКОНУЄМО ЇЇ СЬОГОДНІ, ЗАЛЕЖИТЬ БЛАГОПОЛУЧЧЯ  НАШОЇ ГРОМАДИ  ТА  ЗДОРОВ’Я  НАШИХ ДІТЕЙ ЗАВТРА!

 

Виконавчий комітет Ліплявської сільської ради