Програма «теплих кредитів», на яку чекають тисячі сімей та ОСББ, стартує у цьому році. Для цього Мінекоенерго затверджено відповідний паспорт бюджетної програми, а Держенергоефективності розпочато процедуру укладання договорів із державними банками.

«Крок за кроком долаємо усі бюрократичні процедури, щоб врешті-решт українські родини одержали необхідну допомогу від держави на енергоефективні заходи», – прокоментував Олексій Рябчин, заступник Міністра енергетики та захисту довкілля України.

Як і в попередні роки, у рамках програми українські родини зможуть отримати від держави фінансову допомогу у вигляді відшкодування:

20% суми кредиту – на встановлення твердопаливних котлів (35% – для субсидіантів);

35% – на енергоефективні заходи у приватних будинках;

від 40% до 70% – для ОСББ.

Також у цьому році учасники програми можуть одержати подвійну та навіть потрійну компенсацію: не лише з державного, а й з місцевого бюджетів. Для цього спільно із Агентством розроблено та вже працюють 128 місцевих програм здешевлення «теплих кредитів». Загальна сума їхнього фінансування у ц.р. сягає майже 150 млн гривень.

Скориставшись такими програмами та впровадивши енергоефективні заходи, родини зможуть заощаджувати в середньому від 30% до 50% на комунальних послугах.

Минулоріч в області уповноваженими банками (АТ Ощадбанк, АБ Укргазбанк, АТ Укрексімбанк) приватним особам, ОСББ та ЖБК для здійснення енергоефективних заходів та заміни газових котлів видано 645 кредитів на 23,7 млн грн. Часткову компенсацію відсоткової ставки по кредитах отримали 749 позичальників (за 2016-2019 роки) на 2 млн 396,1 тис грн,

У 2020 році на ці заходів з обласного бюджету передбачено 250 тис грн, місцевими бюджетами – 3,8 млн грн.