Фото без опису16 000 гривень самостійно зібрали жителі села Ліпляве Канівського району на Черкащині для реалізації проєкту по облаштуванню дитячого садочка.

Знаєте, про що ми найбільше мріємо, коли реалізуємо соціальні проєкти в населених пунктах? Про залученість до справи усіх жителів. Нам важливо знати, що це потрібно громаді, а не якійсь конкретній особі. Як же ми тішимося, коли бачимо активність та небайдужість! Поділимося з вами нашою радістю та гарним почином фандрейзингу у нашій із вами співпраці

Про фандрейзинг ми вже розповідали на тренінгах, де вчили громади писати проєкти. Дехто називає це спільнокошт. Це коли люди не чекають великих коштів від донорів, а самотужки починають збирати по гривні, п’ять, десять. Коли зносять по цеглинці для великого будівництва, коли кожен з них готовий вкласти власний час і гроші для того, щоб зробити життя у своїй громаді кращим.

У Ліплявській сільській громаді існує проблема – близько 25 відсотків дітей не можуть здобути дошкільну освіту, оскільки не вистачає місць у дитячому садочку. В ОТГ вирішили облаштувати недіючий корпус Ліплявського НВК, і ось уже другий рік поспіль проводять ремонтні роботи. Так, на сьогодні, проведено капітальний ремонт даху,  на черзі – заміна вікон та дверей на суму понад пів мільйона гривень. Для громади це велика сума, в бюджеті коштів бракує. Тож активні люди написали проєкт та подали його на співфінансування до нашого Благодійного фонду.

Про фандрейзинг ми поговорили на нашій першій спільній зустрічі з громадою. І були приємно здивовані, коли дізналися, що в Ліплявому уже є позитивний досвід – жителі села самостійно збирали кошти на ремонт дороги. Тож активно долучилися і до облаштування дитячого садочка.

Сергій Геращенко, сільський голова Ліплявської ОТГ, розповів, що ініціювали збір коштів для співучасті в проєкті активні члени батьківського комітету. Насамперед фінансово долучилися батьки дітей, потім доєдналися фермери, лісівники, директори підприємств. У благодійну скриньку для спільної справи кидали посильні суми. Від однієї гривні до тисячі. Фінансові можливості у всіх різні. Головне не сума, а взаємна участь та залученість до справи. Таким чином громада назбирала 16 000 грн.

Ось такий чудовий приклад згуртованості жителів громади. І це лише початок. Адже процес фандрейзингу - це не лише про гроші, це про комунікацію.

 

БФ «МХП-громаді»