31 вересня 2020 року відбулося засідання виконавчого комітету Ліплявської сільської ради. На порядку денному розглядались такі питання:

1. Про закріплення територій обслуговування за закладами загальної середньої освіти Ліплявської сільської ради.

2. Про стан підготовки закладів освіти до початку 2020-2021 навчального року та роботи в осінньо-зимовий період.

3. Про видачу дублікату свідоцтва про право власності на нерухоме майно.

4. Про розгляд заяв щодо надання матеріальної допомоги.

Надзвичайно важливим на засіданні виконкому стояло питання підготовки закладів освіти до 2020-2021 навчального року. Начальник відділу освіти, молоді, спорту та культури Тетяна Зверева доповіла, що два заклади загальної середньої освіти громади у 2020-2021 роках відкриють двері для  374 дітей. Серед них –  32  першокласники.

Та найголовніше – навчатися першокласники прийдуть у відремонтовані класи із новим обладнанням відповідно до вимог Нової української школи. Із місцевого бюджету, на основі співфінансування, виділено 32 тис. 950 грн. на придбання оснащення для перших класів: 13 тис. 400 грн. - шкільних меблів; 6 тис. 100 грн. – засоби навчання; 13 тис. 450 грн. – комп’ютерного обладнання.

Упродовж літа заклади освіти готувалися до нового навчального року. Адже умови, у яких діти здобувають освіту, великою мірою впливають на їхні успіхи. Тож, щойно настали канікули, у закладах розпочалися  роботи з підготовки закладів до роботи в осінньо-зимовий період 2020-2021 н.рр.

Навчальними закладами підготовлені документи для підписання актів готовності навчальних закладів до нового навчального року. Працівниками та адміністрацією закладів загальної середньої освіти пройдено навчання з теплового господарства,  пожежної безпеки, цивільного захисту.

У Ліплявській ОТГ 2 заклади освіти (КЗ «Ліплявський ліцей» та КЗ «Келебекрдянський ліцей») обладнано автоматичною системою пожежної сигналізації, що складає 100% від загальної потреби.

         Планом передбачені першочергові заходи щодо усунення порушень вимог правил пожежної безпеки це: обладнання об’єктів системами пожежної сигналізації, підключення їх до системи централізованого пожежного спостереження, забезпечення в достатній кількості шкільних будівель і споруд необхідними первинними засобами пожежогасіння та здійснення вогнезахисту будівельних конструкцій.

        На виконання плану у грудні 2019 року сесією Ліплявської сільської ради на протипожежні заходи було виділено коштів у сумі 300 000 грн.

         З січня по травень 2020 року проведено такі заходи з протипожежної безпеки:

- розробка проекту з вогнезахисної обробки дерев’яних конструкцій закладів освіти на суму 10004,14 грн. (КЗ «Келебердянський ліцей»- 5002,07 грн.,     КЗ «Ліплявський ліцей»- 5002,07 грн.);

-  вогнезахисна обробка дерев’яних конструкцій закладів освіти на суму 83349,67 грн. (КЗ «Келебердянський ліцей»- 25966,00 грн.,  КЗ «Ліплявський ліцей»- 57383,67 грн.);

- розробка проекту системи пожежної сигналізації закладу освіти КЗ «Келебердянський ліцей»- 25966,00 грн;

- послуги з монтажу та пускуналадки протипожежної сигналізації та сповіщення  закладу освіти КЗ «Келебердянський ліцей»- 118651,00 грн;

-  придбано люки металеві протипожежні для закладу освіти КЗ «Келебердянський ліцей»- 5688,00 грн;

-  виконання робіт (послуг) по спостеріганню за системою протипожежного захисту (укладено договір на рік) закладів освіти  на суму 5805,92 грн.        (КЗ «Келебердянський ліцей»- 2305,92 грн.,  КЗ «Ліплявський ліцей»- 3500,00 грн.);

-  технічне обслуговування системи протипожежного захисту (укладено договір на рік) закладів освіти на суму 12156,00 грн. (КЗ «Келебердянський ліцей»- 3696,00 грн.,  КЗ «Ліплявський ліцей»- 8460,00 грн.).

           У 2020 році на протипожежні заходи для закладів освіти витрачено коштів у сумі 261тис. 620 грн. 73 коп. (КЗ «Келебердянський ліцей»-187274,99 грн.,  КЗ «Ліплявський ліцей»- 74345,74 грн.).

       Заклади освіти, які знаходяться в  підпорядкуванні Ліплявської сільської ради на 100% забезпечені системою пожежної сигналізації та обробкою дерев’яних конструкцій.

         Відповідно до перспективного плану забезпечення протипожежного захисту заходи, які не потребують значного фінансування у закладах освіти виконуються. Проведені електровимірювальні роботи електрообладнання та вимірювання опору ізоляції. Евакуаційні виходи, основні шляхи евакуації з шкільних будівель вільні від зайвих предметів та мають покажчики з написом «ВИХІД».         Горища та підвали очищені від легкозаймистих матеріалів. У закладах освіти наявні плани (схеми) евакуації людей та майна на випадок пожежі та інших надзвичайних ситуацій. Плани вивішені на поверхах, в класах, кабінетах (на видних місцях).

Щороку, відповідно до наказу керівника навчального закладу, проводяться тренування (відпрацювання) планів евакуації з учасниками освітнього процесу. На шляхах евакуації розташовані знаки безпеки. У закладах оформлені куточки та стенди з протипожежної безпеки.

В липні 2020 року було здійснено технічне обслуговування (перезарядка) вогнегасників на суму 7 тис. 449 грн., а також здійснено вимірювання опору ізоляції електромереж на суму 23 тис. 589 грн.

На даний час заклади 100% забезпечені твердим паливом (дровами).

27 серпня 2020  моніторинговою групою була здійснена перевірка готовності закладів загальної середньої освіти Ліплявської сільської ради до нового 2020-2021 навчального року.

Під час перевірки особлива увага членів комісії була зосереджена на ході проведення ремонтних робіт навчальних кабінетів, спортивних залів, приміщень соціально-побутового призначення (харчоблоків, туалетів, котелень), покрівель, облаштуванні територій, виконання заходів з протипожежної безпеки.

Велику роботу щодо оновлення приміщень, поповнення матеріально-технічної бази, облаштуванню площадок для дітей проведено педагогічними працівниками закладів освіти, виконавчим комітетом Ліплявської сільської ради та батьками. У навчальних кабінетах вчителями предметниками, батьками, технічними працівниками закладів проведені поточні ремонти. Учителі забезпечені методичними матеріалами.

Враховуючи освітню реформу, здійснювалась перевірка готовності закладів освіти до роботи в умовах Нової української школи. Приємно відмітити, що з розумінням та творчістю підійшли педагогічні працівники до осучаснення навчального приміщення. Виконавчим комітетом на умовах співфінансування придбані ламінатори та БФП, дидактичні матеріали, одномісні, модульні парти і стільці, що дасть змогу здійснювати зміну локацій. Облаштовані місця для відпочинку (килимок, пуфики, столик та стільчики, настільні ігри), класні бібліотечки.

Передбачено простір для розміщення зразків учнівської творчості, формування правил роботи в класі, тощо. Учителі початкових класів демонструють високу психологічну та методичну готовність до роботи у реаліях Нової української школи.

Моніторингова група відзначила, що усі заклади освіти продемонстрували належну готовність до нового 2020-2021 навчального року. Працівникам закладів разом з батьками та виконавчим комітетом вдалося виконати значний обсяг робіт та створити комфортні умови для навчання школярів і виховання дошкільнят.

Першого вересня діти прийдуть у теплі, охайні, відремонтовані заклади освіти.

Завдяки спільній праці сільського голови, виконавчого комітету, закладів загальної середньої освіти та батьків виконано максимально великий обсяг робіт, щоби початок нового навчального року був дійсно новим та комфортніше навчалося учням і легше працювалося педагогам.

         В результаті розгляду питань порядку денного всі рішення прийняті одноголосно.