Фото без опису

Дотримання рекомендацій у разі аварії на ЗАЕС допоможуть уникнути паніки, правильно оцінити ситуацію і зберегти життя. Як правило, основну небезпеку у надзвичайних ситуаціях несе не стільки сама ситуація, скільки  необізнаність людей у тому, як правильно себе поводити.

Дотримуйтеся рекомендацій, зберігайте спокій і бережіть себе за будь-яких обставин. Сподіваємося, що подальша інформація ніколи нам не знадобиться, але володіти достовірною інформацією кожен з нас має.

Правильні дії у разі аварії на ЗАЕС допоможуть вберегтися від наслідків викиду радіації. Головне – позбутися паніки і бути обізнаним. Неправильні дії та поспіх можуть нашкодити вам та вашим близьким, адже під час паніки людина втрачає можливість мислити тверезо. Тому дії у разі сигналу про радіаційну небезпеку мають бути вивірені та заплановані заздалегідь.

Правильні дії – збережені життя: як діяти у разі аварії на ЗАЕС.

Найголовніше правило, яке стосується будь-якої надзвичайної ситуації, – не панікувати, зберігати спокій та холодне мислення. У разі отримання офіційного повідомлення від органів державної влади та місцевого самоврядування про загрозу настання надзвичайної ситуації, пов'язаною з ЗАЕС, необхідно діяти за наступним алгоритмом:

Уникати паніки та зберігати спокій.

Слідкувати за повідомленнями місцевої влади та дотримуватися рекомендацій.

Допомагати одне одному. Попередьте сусідів, надайте допомогу людям з інвалідністю, дітям та людям похилого віку.

Заберіть у помешкання домашніх тварин.

Зайдіть в укриття, підвал або всередину будівлі. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівлі, тому найкраще триматися якнайдалі від стін і даху будівлі.

Здійсніть герметизацію приміщень (вікон, дверей), не підходьте до них без нагальної потреби, відключіть кондиціонери, вентилятори, закрийте вентиляційні віддушини, димоходи тощо.

Зробіть запас води у герметичних ємностях так, щоб вистачило на кілька днів.

Загорніть продукти в плівку та покладіть у холодильник або шафу.

Обмежте приймання їжі місцевого виробництва.

Заздалегідь зберіть «Екстрену валізу», зокрема до неї герметично упакуйте харчові продукти, воду, комплект запасного одягу, документи і цінні речі.

Забороняється знаходження на відкритій місцевості без гострої потреби. У разі виходу на вулицю – обов’язково одягніть захисні засоби (чоботи, плащ, накидки, головні убори, респіратори тощо).

Як підготувати домівку

Як захистити та підготувати свою домівку у разі аварії на ЗАЕС

Що має бути у вас вдома:

 скотч, плівка, щільна тканина тощо для герметизації приміщення будинку;

засоби гігієни: мило, шампунь, миючі засоби;

пластикові герметичні пакети, змінний одяг та взуття;

запаси їжі та води (приблизно на 3 доби);

лікарські засоби, які можуть бути потрібні вам за станом здоров’я;

засоби зв’язку (радіоприймач з джерелами живлення), батарейки, акумулятори;

респіратори протипилові звичайні;

бахіли, рукавички захисні, дощовики звичайні.